Ciasta

Gorąca czekolada z chilli

1 Min. czytania

Ciężki czas nastał przed moim pracowniczym wcieleniem. Jako, że siostra wyjechała przez 10 dni dzielę się na dwoje, w zasadzie na troje. Nie wiem, którą stopą zacząć odbierać telefony-bo oczywiście rąk mi braknie. Do tego kiedy pani siostra siedziała na miejscu bywały dni, że z nudów liczyłyśmy śrubki, pani siostry nie ma, a ja nie nadążam z wypisywaniem faktur i zamówień. Po takiej dawce stresów w ciągu dnia wieczorem szukam wyciszenia przy dobrym filmie/książce i koniecznie filiżance gorącej czekolady. Podczas moich świąt z racji ogromnego zaziębienia oglądałam bardzo dużo świątecznych programów kulinarnych. W jednych z nich niestrudzony Jamie Oliver zachęcał by zimową porą popijać gorącą czekoladę. Podał idealny jego zdaniem przepis i mnie zauroczył. Raz  w tygodniu szykuję słoik mieszanki do przygotowania czekoladowej rozkoszy. Potem tylko gorące mleko, parę chwil i filiżanka pełna przyjemności już gotowa. Polecam przygotować neutralną mieszankę, bez przypraw. Dzięki temu za każdym razem można wyczarować zupełnie inną czekoladę. W końcu jednego dnia mam ochotę na ostre chilli, drugiego na rozgrzewający imbir, trzeciego uwodzi aromat wanilii, a potem kusi mnie łagodna pomarańcza. Zanurzcie się ze mną w czekoladowym świecie.

Składniki:
Kakao -7 łyżek
Gorzka czekolada 70 % -100 gramów
Cukier puder-4 łyżki
Sól-łyżeczka
Skrobia kukurydziana- czubata łyżka
ulubione przyprawy-chilli, imbir, wanilia, cynamon, skórka pomarańczowa, cytrynowa
Mleko

Czekoladę trę na tarce, mieszam z kakao, cukrem pudrem, solą i skrobią kukurydzianą. Mieszankę przekładam do słoika. Można dodać od razu wybraną przyprawę, lub dodać ją podczas gotowania . Do gotującego się mleka-150 ml, dodajemy 3 czubate łyżki mieszanki i ewentualnie przyprawę. Chwilę gotujemy razem i przelewamy do filiżanki.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

65 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.