Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
Szykuję ciasto. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier. Do piany dodaję partiami żółtka, cały czas mocno miksując. Na końcu dolewam olej i wanilię. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszam. Formę z wyjmowanym dnem, albo tortownicę wykładam papierem. Wylewam ciasto. Biszkopt piekę przez 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, do suchego patyczka. Studzę.
Biszkopt następnie nasączam wodą z sokiem z cytryny.
Czas na przygotowanie kremu. Do garnka wlewam 400 ml mleka i cukier. Wsypuję wiórki, masę podgrzewam aż zacznie się gotować. Wtedy dodaję masło, zmniejszam ogień i gotuję kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. W pozostałym mleku rozrabiam budyń, wlewam do kremu, gotuję 2 minuty. Ciepły krem wylewam na biszkopt. Odstawiam do ostudzenia.
Roztapiam czekoladę razem ze śmietanką. Smaruję nią wierzch ciasta, posypuję wiórkami. Deser przechowuję w lodówce. Najlepszy jest po nocy w lodówce.
Piękny talerz, piękny stół, apetyczne zdjęcie i ciacho pewnie pycha 😉
Bounty to i moj ulubiony batonik ♥ a najbardziej ten w gorzkiej czekoladzie 😀 pycha ciasto, zapisuje!
😉
😉
Ja od zawsze byłam zakochana w rafaello, ale to ciacho też trzeba spróbować 🙂
polecam!
Kocham kokosowe batoniki, a to ciasto na pewno jest boskie w smaku 🙂
omom zrobię to:D kocham kokosa:)
Mniamm jakie pyszności! Uwielbiam ciasta z kremem 🖤
😉
koniecznie!
🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.
Też robię 🙂 Moje smaki <3
🙂
🙂
Mmm <3 Narobiłaś mi smaka!
Zapraszam w wolnej chwili! Będzie mi miło jak zostaniesz na dłużej :*
GABRIELLA
🙂
Ciasto wygląda genialnie! Coś czuje, że przygotuje je na majówkę!
🙂
Poproszę taką większą kosteczkę 🙂
już się kroi!
Poproszę kawałek! 🙂
🙂
Uwielbiam to ciacho!
Zjadłabym nie jedną kostkę!
Pychota.
Kokos nie jest moim ulubionym dodatkiem dodatkiem w batonikach, słodkościach, ale co jakiś czas staram się sprawdzać czy nadal tak jest. Może to dobry moment? 😛
😉
spróbuj!
;0
wiórki mam:D
Oj zjadłabym całe ciacho bez problemu 😉
nie dziwię się!
Narobiłaś mi smaka 🙂
😉
Hello. Thank you for this coconut and chocolate cake recipe. I like it, suitable as a breakfast dish or even in the afternoon.
Greetings from Indonesia
Ale musi być pyszne! 🙂
Buziaki, mój blog♥
🙂
🙂
Kochana wspaniałe ciacho 🙂 ale mi narobiłaś smaka 🙂
':)
Pyszne ciacho 🙂