Witajcie w pierwszy dzień Wiosny! Wiosno, jak długo na ciebie czekałam! W zasadzie czas od listopada, do teraz, zlał mi się w jedną, szarą plamę. Czy wiosna będzie dla nas łaskawa? Liczę na to. Nie chodzi jedynie o pogodę. Chciałabym by ten czas był czasem pokoju. Ach, jak ja marzę za nudą! W sobotę zajęliśmy się ogródkiem, posadziłam bratki w pięknym, różowym kolorze. Od razu zrobiło mi się cieplej na sercu. I na duszy chyba też. Kilka godzin w ogrodzie, i w końcu poczułam się jakoś tak milej. Wystarczy, że spojrzę za okno i znów jest kolorowo, jakoś tak radośniej, sympatyczniej. Po ogrodowych pracach, czas na solidny obiad. Co byście powiedzieli na ziemniaczane kotleciki z serem? Pyszne i naprawdę proste do zrobienia. Bardzo sycące, niby dobrze znane, bo w moim domu często gościły na stole, obowiązkowo z sosem grzybowym. Ale tym razem dodałam do masy dużo ziół, i ser mozzarella. Dzięki temu dobrze znane kotleciki, zmieniły się nie do poznania. To kto jest chętny do spróbowania takich kotlecików?
Składniki:
07, kg ziemniaków
1 duże jajko
1 kula sera Mozzarella
1 garść posiekanej pietruszki
1 garść posiekanej bazylii
6 łyżek mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)
Sól
Świeżo zmielony pieprz-mała łyżeczka
2 łyżki bułki tartej
Olej rzepakowy
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedzam ziemniaki, i jeszcze ciepłe ugniatam, bądź przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostudzenia.
Ser mozzarella kroję w kostkę. Dodaję do ziemniaków, dodaję zioła, jajko i mąkę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Rozgrzewam olej. Z masy formuję płaskie, dość cienkie kotleciki. Panieruję je w bułce tartej, smażę na patelni, przez około 3 minuty z każdej strony.
Placki podaję z sałatą i dowolną surówką.
Te kotelciki to zdecydowanie coś dla mnie- nie dość ,że jak widze szybkie w przygotowaniu, to wegetariańskie i pyszne <3
Też się mega cieszę,że wreszcie mamy wiosnę 🙂
Myślę, że takie kotleciki smakowałyby mojemu mężowi.
Chętnie zjadłabym takie kotleciki 😀
Pozdrawiam.
ale bym jadła;)
Bardzo ciekawy pomysł i zawsze można wykorzystać nadmiar pyrków z poprzedniego dnia:)
Prosty, a przy tym bardzo oryginalny przepis. Z chęcią wyprobuję 🙂
Bardzo oryginalnie, pysznie! 🙂 Mniam mniam 🙂
Witam serdecznie ♡
Kotleciki super- jak dla mnie przepis rewelacja. Fajne połączenie ziemniaków i mozzarelli 🙂 Szukam właśnie takich przepisów by urozmaicić ziemniaczane obiady 🙂 Dziękuję za inspirację!
Pozdrawiam cieplutko ♡
są naprawdę pyszne, ja zrobiłam je dzień przed smażeniem, to jeszcze ułatwia sprawę:)
polecam:)
zapraszam do mnie, przygotuję porcję:)
dokładnie:)
warto:)
🙂
miło mi:)
😉
Takie kotleciki z gotowanym ziemniaków to smak mojego dzieciństwa. W takiej wersji z jakimś dodatkiem tutaj akurat mozarellą oczywiście nie jadłam, muszę spróbować takie zrobić 😀
to podwójną:D
Dobry pomysł 🙂
Ale smakowicie! 🙂
🙂
polecam serdecznie:)
😉
Ooooo! Będę robić jutro!