Obiady

Kotleciki ziemniaczane z mozzarellą

1 Min. czytania

 Witajcie w pierwszy dzień Wiosny! Wiosno, jak długo na ciebie czekałam! W zasadzie czas od listopada, do teraz, zlał mi się w jedną, szarą plamę. Czy wiosna będzie dla nas łaskawa? Liczę na to. Nie chodzi jedynie o pogodę. Chciałabym by ten czas był czasem pokoju. Ach, jak ja marzę za nudą! W sobotę zajęliśmy się ogródkiem, posadziłam bratki w pięknym, różowym kolorze. Od razu zrobiło mi się cieplej na sercu. I na duszy chyba też. Kilka godzin w ogrodzie, i w końcu poczułam się jakoś tak milej. Wystarczy, że spojrzę za okno i znów jest kolorowo, jakoś tak radośniej, sympatyczniej. Po ogrodowych pracach, czas na solidny obiad. Co byście powiedzieli na ziemniaczane kotleciki z serem? Pyszne i naprawdę proste do zrobienia. Bardzo sycące, niby dobrze znane, bo w moim domu często gościły na stole, obowiązkowo z sosem grzybowym. Ale tym razem dodałam do masy dużo ziół, i ser mozzarella. Dzięki temu dobrze znane kotleciki, zmieniły się nie do poznania. To kto jest chętny do spróbowania takich kotlecików?

Składniki:

07, kg ziemniaków

1 duże jajko

1 kula sera Mozzarella

1 garść posiekanej pietruszki

1 garść posiekanej bazylii

6 łyżek mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)

Sól

Świeżo zmielony pieprz-mała łyżeczka

2 łyżki bułki tartej

Olej rzepakowy

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedzam ziemniaki, i jeszcze ciepłe ugniatam, bądź przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostudzenia. 

Ser mozzarella kroję w kostkę. Dodaję do ziemniaków, dodaję zioła, jajko i mąkę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Rozgrzewam olej. Z masy formuję płaskie, dość cienkie kotleciki. Panieruję je w bułce tartej, smażę na patelni, przez około 3 minuty z każdej strony. 

Placki podaję z sałatą i dowolną surówką. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.