Ciasta

Mokka Brownie

1 Min. czytania

 No dobra, znów ciasto czekoladowe. Czy to mi się nudzi? Oczywiście, że nie. To brownie przygotowałam specjalnie na krótką wycieczkę za miasto. Naszym celem była Jastrzębia Góra. Wybieraliśmy się tam od miesiąca, i w końcu dojechaliśmy, udało się. Był długi, bardzo długi spacer plażą. Było słonecznie, ale dość zimno. W termosie herbata z imbirem i goździkami, a na drugie śniadanie takie oto ciasto. Mokka brownie, ciasto o kawowej nucie. Lekkie, delikatne, o idealnej konsystencji. To prawdziwa bomba smaku i energii. Kawa i czekolada, czego można chcieć więcej? Brownie kocham za prostotę przygotowania i czas, w jakim ciasto jest gotowe. Raz, dwa, pieczemy i jemy. O tej porze roku, łatwo przetransportować to ciasto, zabrać na plażę, do lasu, na długi spacer i po prostu zajadać się nim po drodze. Uzupełnić zapasy energii i rozkoszować się tym smakiem. To taka filiżanka Mokki w kawałku ciasta. Już je pokochałam. Ciekawi mnie czy wypróbujecie je w ten weekend i zabierzecie z sobą na małe i duże wycieczki? 

Składniki:

2 duże jajka

150 gramów masła

350 gramów mąki

80 gramów mlecznej czekolady

3 łyżki  Espresso

1 łyżka kakao

6 łyżek cukru trzcinowego

Szczypta soli

Odrobina ekstraktu waniliowego


Polewa:

2 łyżki Espresso

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka mleka


Dodatkowo:

starta mleczna czekolada- łyżka

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

W garnuszku z grubym dnem roztapiam masło z czekoladą, dodaję kawę, kakao i studzę. 

Do mieszanki dodaję jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszam szpatułką- ciasto będzie dość gęste. 

Formę do pieczenia wykładam papierem. Wylewa ciasto, piekę brownie 30 minut. 

Kawę łączę z cukrem i mlekiem, dokładnie ucieram na płynny lukier, polewam nim brownie. Ciasto posypuję startą czekoladą. 

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.