Obiady

Schabowy w azjatyckim sosie

1 Min. czytania

 Kiedy kupuję schab, w mojej głowie od razu widzę pyszne, smakujące domem kotlety w panierce. Do tego obowiązkowa mizeria i tłuczone ziemniaczki. Ale czasami mam ochotę na coś innego. Ostatnio coraz częściej. Może to wpływ pogody i rychłej wiosny? Może dlatego mam ochotę na coś nieco lżejszego, bez panierki? Te schabowe, które zaraz Wam zaproponuję, kuszą smakiem. Są nieco egzotyczne. bardzo aromatyczne. Słodkie od miodu, a jednocześnie przyjemnie czosnkowe. Do tego przygotowałam miks pieczonych warzyw, wystarczyło połączyć ziemniaki, bakłażan, cebulę i paprykę. I już. To jeden z tych obiadów, który na dłużej zostanie w moim menu. Jest tak prosty, a daje wspaniały efekt. I nawet wierni fani, schabowych w panierce, chętnie zrobią sobie od nich przerwę i spróbują tych pysznych kotletów.  Mam nadzieję,że polubicie je tak jak i ja. A ja tymczasem zmykam, czas pisać faktury. Intensywny to tydzień!


Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
2 ząbki czosnku ( posiekane)
3 łyżki miodu
1 pełna łyżka sosu sojowego
1/3 szklanki wody
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

Dodatek:
4 duże ziemniaki
1 bakłażan
Pół papryki
Pół czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka

Ziemniaki obieram, kroję w ćwiartki, gotuję 6-7 minut w osolonej wodzie, odcedzam. 

Bakłażan myję, kroję w półplasterki, posypuję solą, odkładam na 10 minut, następnie przepłukuję. Kroję paprykę w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa przekładam na blachę do pieczenia, polewam oliwą, dodaję przyprawy, kilka razy mieszam. Warzywa podpiekam 25-30 minut. 
W międzyczasie szykuję kotlety. Mięso lekko rozbijam. Posypuję solą, pieprzem i czosnkiem. Rozgrzewam olej, mięso podsmażam po 2,5 minuty z każdej strony. Zdejmuję z patelni. Na niej zaś roztapiam masło, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilkę, dodaję wodę, sos sojowy i miód. Redukuję sos przez 2-3 minuty, doprawiam dużą porcją pieprzu i soli do smaku, wkładam z powrotem mięso na patelnię, i na małym ogniu podgrzewam je około 8 minut. 
Kotlety podaję z pieczonymi warzywami. 

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.