Obiady

Makaron z sosem serowym

1 Min. czytania

 Coś na bardzo szybki obiad. Na dzień pełen zadań, kiedy długie stanie przy kuchennym blacie, nie wchodzi w grę. Tak miałam w ostatnią sobotę, to był bardzo pracowity dzień. Postanowiliśmy odnowić szafę garderobianą. Najpierw mieliśmy w planie ją wyrzucić i zamówić nową. Ale potem doszliśmy do wniosku, że w zasadzie jest fajnie rozplanowana, i poza kolorem frontów nic jej nie dolega. Poprzedni właściciele naszego mieszkanka lubili pomieszanie stylów i szał kolorów. Nic do siebie nie pasowało. Całkowicie wyremontowaliśmy kuchnię, łazienkę i sypialnię. Do zrobienia została nam tylko ta nieszczęsna szafa, która nie pasowała do niczego. I wtedy, kiedy już mieliśmy zamawiać nową, uznaliśmy- a może by ją tak przemalować? Od pomysłu, do realizacji minęło 48 godzin. Sobota była więc dniem malowania-to zadanie męża. Ja pilnowałam kotów, które koniecznie chciały pomóc w malowaniu, robiłam selekcję rzeczy do wyrzucenia, zrobiłam chyba z 20 kursów na śmietnik i dbałam o siły malującego. Zrobiłam na szybko, bardzo szybko, sycący makaron z sosem serowym. To takie proste, bardzo fajne danie. Dla urozmaicenia dodałam papryki. Wyszło pysznie, a całość była gotowa w kwadrans.

Składniki:

200 gramów makaronu ( rurki albo kolanka)

1 czerwona papryka

100 gramów tartego  sera Cheddar

200 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

50 gramów masła

Duża szczypta gałki muszkatołowej

Duża szczypta czosnku granulowanego

Sól

Świeżo mielony pieprz

Gotuję makaron al dente. 

Paprykę myję, kroję w paski, podsmażam na suchej patelni przez 3-4 minuty.

W garnku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję mąkę i smażę aż powstanie jasna zasmażka. Następnie-ciągle mieszając, dolewam mleko, sos należy podgrzewać do lekkiego zagotowania, ciągle mieszając go trzepaczką, by nie było grudek. Na koniec dodaję ser Cheddar, i wszystkie przyprawy. Mieszam kilka razy i zdejmuję z palnika.

Do sosu dodaję makaron i paprykę, dokładnie mieszam i podaję danie.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.