Obiady

Makaron z sosem serowym

1 Min. czytania

 Coś na bardzo szybki obiad. Na dzień pełen zadań, kiedy długie stanie przy kuchennym blacie, nie wchodzi w grę. Tak miałam w ostatnią sobotę, to był bardzo pracowity dzień. Postanowiliśmy odnowić szafę garderobianą. Najpierw mieliśmy w planie ją wyrzucić i zamówić nową. Ale potem doszliśmy do wniosku, że w zasadzie jest fajnie rozplanowana, i poza kolorem frontów nic jej nie dolega. Poprzedni właściciele naszego mieszkanka lubili pomieszanie stylów i szał kolorów. Nic do siebie nie pasowało. Całkowicie wyremontowaliśmy kuchnię, łazienkę i sypialnię. Do zrobienia została nam tylko ta nieszczęsna szafa, która nie pasowała do niczego. I wtedy, kiedy już mieliśmy zamawiać nową, uznaliśmy- a może by ją tak przemalować? Od pomysłu, do realizacji minęło 48 godzin. Sobota była więc dniem malowania-to zadanie męża. Ja pilnowałam kotów, które koniecznie chciały pomóc w malowaniu, robiłam selekcję rzeczy do wyrzucenia, zrobiłam chyba z 20 kursów na śmietnik i dbałam o siły malującego. Zrobiłam na szybko, bardzo szybko, sycący makaron z sosem serowym. To takie proste, bardzo fajne danie. Dla urozmaicenia dodałam papryki. Wyszło pysznie, a całość była gotowa w kwadrans.

Składniki:

200 gramów makaronu ( rurki albo kolanka)

1 czerwona papryka

100 gramów tartego  sera Cheddar

200 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

50 gramów masła

Duża szczypta gałki muszkatołowej

Duża szczypta czosnku granulowanego

Sól

Świeżo mielony pieprz

Gotuję makaron al dente. 

Paprykę myję, kroję w paski, podsmażam na suchej patelni przez 3-4 minuty.

W garnku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję mąkę i smażę aż powstanie jasna zasmażka. Następnie-ciągle mieszając, dolewam mleko, sos należy podgrzewać do lekkiego zagotowania, ciągle mieszając go trzepaczką, by nie było grudek. Na koniec dodaję ser Cheddar, i wszystkie przyprawy. Mieszam kilka razy i zdejmuję z palnika.

Do sosu dodaję makaron i paprykę, dokładnie mieszam i podaję danie.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.