Składniki:
3 jabłka ( najlepiej Szara Reneta)
3 jajka
1,5 szklanki mąki
Pół szklanki cukru trzcinowego
2 pełne łyżki kakao
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
3 łyżki masła
2 łyżki wody
2 łyżki erytrytolu
2 łyżki kakao
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
Jabłka myję, obieram, kroję w drobną kostkę.
Ubijam jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję olej i dalej miksuję. Teraz czas przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Do masy dodaję jabłka i cynamon, mieszam z ciastem.
Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto, wyrównuję. Placek piekę 40 minut, do suchego patyczka. Studzę.
W małym garnuszku podgrzewam masło z wodą i cukrem, dodaję kakao, ciągle mieszam. Kiedy polewa się zagotuję, polewam nią ciasto. Dodatkowo można posypać wypiek cukrem pudrem.
Bardzo lubię jeść takie ciasto w towarzystwie kawki.
Chętnie spróbowałabym takiego ciasta 😀
Pozdrawiam.
😉
🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
😉
Mniam! Pyszne ciasto:)
🙂
Bardzo proste a jednocześnie bardzo apetyczne ciasto 🙂
🙂
Proste i pyszne! 🙂 i takie ciasta lubię najbardziej 🙂
Reneta jest super do ciasta
Wygląda pysznie 🙂
🙂
oj tak!
🙂
Takiego jeszcze nie robiłam będę musiała kiedyś spróbować.
Z pewnością jest pyszne! 🙂
😉
😉
Hmmmmm ale pyszności 🙂 dobrze że mam wszystko składniki, to jeszcze dziś ukrece to pyszne ciasteczko 🙂