Ciasta

Ciasto czekoladowe z jabłkami

1 Min. czytania

Nadchodzi weekend, a wraz z nim dylemat- jakie ciacho upiec tym razem? Ja dylematu nie mam, mąż wymusił powtórkę tego ciasta. Tak prostego, a tak pysznego! Po prostu, jabłka i kakao. Kilka innych składników i prosty placek gotowy. Leciutki jak chmurka, mocno jabłkowym, intensywnie kakaowy. A co najważniejsze, jest banalnie wręcz prosty. Całe przygotowanie trwa tyle czasu, ile nagrzanie piekarnika. Dlatego też, umilicie nim sobie weekend, bez zbędnej pracy i bez zbędnego zamieszania. Wystarczy jedna miska, kilka podstawowych składników i wspaniałe ciasto do sobotniej kawy już gotowe. Bardziej prosto być nie może.  Ostatnio mam wielką ochotę na takie proste, prawdziwie domowe wypieki. Jak najprostsze, tak by się nie zmęczyć, ale by móc popołudniem cieszyć się wyjątkowym smakiem. Zapach podczas pieczenia koi nerwy, koi duszę i mam wrażenie uspokaja. Nie wiem czy to cynamon, czy to może zasługa kakao, a może to ta szczypta miłości, którą dodaję do każdego wypieku?

 

Składniki:

3 jabłka ( najlepiej Szara Reneta)

3 jajka

1,5 szklanki mąki

Pół szklanki cukru trzcinowego

2 pełne łyżki kakao

3/4 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:

3 łyżki masła

2 łyżki wody

2 łyżki erytrytolu

2 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Jabłka myję, obieram, kroję w drobną kostkę. 

Ubijam jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję olej i dalej miksuję. Teraz czas przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników.  Do masy dodaję jabłka i cynamon, mieszam z ciastem.

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto, wyrównuję. Placek piekę 40 minut, do suchego patyczka. Studzę. 

W małym garnuszku podgrzewam masło  z wodą i cukrem, dodaję kakao, ciągle mieszam. Kiedy polewa się zagotuję, polewam nią ciasto. Dodatkowo można posypać wypiek cukrem pudrem.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.