Obiady

Kotlety jaglane z kalafiorem i sosem pieczarkowym

1 Min. czytania

 Co byście powiedzieli na wegetariańskie kotleciki, które kuszą swoim smakiem?  A podane z pieczarkowym sosem, są naprawdę genialne! Takie kotlety to smakowity zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są zdrowsze ale tak samo pyszne! Chrupiące, z serem w środku. I do tego smakowity sosik. A we wszystkim skrywa się kalafior! Takie kotleciki są więc sprytnym sposobem na przemycenie warzyw, można użyć również brokuła, który nada kotlecikom apetyczny kolor. Mam nadzieję, że czujecie się skuszeni i spróbujcie tych kotlecików, już w ten weekend. Ja będę trochę zwolniona z gotowania i już bardzo mnie to cieszy. 

Składniki:

1 kalafior

300 gramów kaszy jaglanej

1 duże jajko

5 plastrów żółtego sera

6 łyżek bułki tartej plus jedna

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka suszonego czosnku

Sól

2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

6 dużych pieczarek

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

5 łyżek śmietanki kremówki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka klarowanego masła

Sól i pieprz

Zaczynam od przygotowania sosu pieczarkowego. Pieczarki opłukuję, dokładnie suszę, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na klarowanym maśle na rumiano, dodaję pieczarki i podsmażam około 7 minut. Śmietanę łączę z mąką, delikatnie dodaję do pieczarek, mieszam, zdejmuję patelnię z kuchenki.Doprawiam solą i pieprzem.

Gotuję kaszę do miękkości.Na ostatnie 10 minut gotowania dodaję różyczki kalafiora, kaszę i kalafiora miksuję na jednolitą masę, odstawiam na kwadrans do wystudzenia. Do masy wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, posiekany ser i wszystkie przyprawy, mieszam aż masa będzie idealnie gładka. 

Z masy formuję kotlety, panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto po 5 minut  z każdej strony. 

Podaję z sosem pieczarkowym.

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.