Co byście powiedzieli na wegetariańskie kotleciki, które kuszą swoim smakiem? A podane z pieczarkowym sosem, są naprawdę genialne! Takie kotlety to smakowity zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są zdrowsze ale tak samo pyszne! Chrupiące, z serem w środku. I do tego smakowity sosik. A we wszystkim skrywa się kalafior! Takie kotleciki są więc sprytnym sposobem na przemycenie warzyw, można użyć również brokuła, który nada kotlecikom apetyczny kolor. Mam nadzieję, że czujecie się skuszeni i spróbujcie tych kotlecików, już w ten weekend. Ja będę trochę zwolniona z gotowania i już bardzo mnie to cieszy.
Składniki:
1 kalafior
300 gramów kaszy jaglanej
1 duże jajko
5 plastrów żółtego sera
6 łyżek bułki tartej plus jedna
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
Sól
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
6 dużych pieczarek
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz
Zaczynam od przygotowania sosu pieczarkowego. Pieczarki opłukuję, dokładnie suszę, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na klarowanym maśle na rumiano, dodaję pieczarki i podsmażam około 7 minut. Śmietanę łączę z mąką, delikatnie dodaję do pieczarek, mieszam, zdejmuję patelnię z kuchenki.Doprawiam solą i pieprzem.
Gotuję kaszę do miękkości.Na ostatnie 10 minut gotowania dodaję różyczki kalafiora, kaszę i kalafiora miksuję na jednolitą masę, odstawiam na kwadrans do wystudzenia. Do masy wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, posiekany ser i wszystkie przyprawy, mieszam aż masa będzie idealnie gładka.
Z masy formuję kotlety, panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto po 5 minut z każdej strony.
Podaję z sosem pieczarkowym.
Mniam, pyszniutkie kotleciki 🙂
🙂
Takie kotlety są pyszne.
Wegetarianką nie jestem ale takie kotlety bym chętnie zjadla 😉
Zjadłabym sobie taki obiadek ale ja ciągle na diecie 🙁
Pychotka!
🙂
🙂
🙂
🙂
Jejku jak to smacznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
Jesteś Mistrzynią Domowej Kuchni.. Chłopak pewnie zajda sie ze smakiem 😀 A jak tam sobie radzi? 🙂
🙂
Chyba nie narzeka 🙂 przynajmniej nie głośno 🙂
Przepysznie prezentują się te kotlety jaglane 😀
Pozdrawiam!
Ja jestem zdeklarowanym mięsożercą, ale ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mam wrażenie, że mój organizm to lubi. Poza tym zawsze myślałam, że takie dania są mdłe i niesmaczne, a to wszystko kwestia właściwego przygotowania i doprawienia.
🙂
Tak, polecam eksperymentować z wegetariańską kuchnią 🙂
Ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych, lubię takie eksperymenty 🙂
🙂
Super. Danie na każdy czas.
Nie mogę jeść kaszy jaglanej, ale jakby zastąpić ją np. białą gryczaną, to pewnie kotlety też byłyby smaczne:)
Jestem wegetarianką zatem z tym przepisem idealnie trafiłaś w moje gusta. Chętnie go wypróbuję bo zapowiada sie pysznie <3
Nadal wege? 🙂