W chorobie tak jest, siedzę w domu, mijają godziny, mijają dni. Czytam, leżę, spaceruję od kuchni do salonu przez sypialnię. Czasem włączę telewizor, przeskoczę po kanałach. Na jednym z nich obejrzałam odcinek programu z niezawodną Nigellą. Przygotowywała w nim takie pyszne kotleciki. Od razu zrobiłam się głodna. Nim efekt pracy Nigelli wylądował na jej talerzu, już pisałam sms do męża – kup mięso i musztardę. Będzie robić kotleciki. W oryginalnej wersji były one z piersi z kurczaka, my wolimy z indyka, więc doszło do małej zamiany. Jak i zmiana zaszła w panierce. Nigella użyła płatków kukurydzianych, ja miałam w domu panko i to właśnie wylądowało na moich kotletach. Ale zanim mamy gotowy produkt, kotlety obtaczamy w pysznej marynacie. Czyli wyjątkowo zaskakującym miksie musztardy, czosnku i cynamonu. Bałam się? I to jak! Ale niepotrzebnie. Kotlety okazały się niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Pełne smaku, na pewno nie były nudne. Z jednej strony orientalny cynamon i ognista wędzona papryka. To królewski miks! To co, kto próbuje i już dziś smaży te pyszne kotleciki?
Składniki:
około 05, kilograma filetu z indyka
1 duże jajko ( ja miałam podwójne żółtko)
7 łyżek panierki Panko
2 duże łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka cynamonu
2 ząbki czosnku
1 łyżka wędzonej papryki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Mięso osuszam, kroję na 6 kotletów, które rozbijam.
Na płaskim talerzu rozbijam jajko, dodaję musztardę, wyciskam czosnek, dodaję cynamon, sól i pieprz. Dokładnie ubijam, aby wszystkie składniki się połączyły.
W drugiej miseczce łączę panierkę z wędzoną papryką.
Kotlety dokładnie obtaczam w musztardowej mieszance, na następnie w panko.
Rozgrzewam olej, smażę kotlety na dużej mocy kuchenki przez 1,5 minuty w każdej strony, następnie zmniejszam moc i dosmażam około 8 minut.
Kotlety świetnie smakują podawane z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.
Bardzo lubię dania z indyka 🙂 Muszę wypróbować te kotleciki 🙂
Pychotka, choć wędzonej papryki nie miałem okazji jeść, Nigella zawsze ładnie mówi, gdy gotuje 😉
jadłabym omom:D
Ależ one apetycznie wyglądają.
Dobry pomysł na obiad 🙂
Coś dla mojego męża, ostatnio je wszystko z musztardą 🙂
Idealne na obiad 😊
musztarda i cynamon – brzmi ciekawie.
😉
polecam!
wędzona papryka ma specyficzny smak, naprawdę świetny, warto spróbować!
i tak smakuje!
🙂
😉
😉
😉
Smakowita również panierka. Przy najbliższej okazji ją wypróbuję. 🙂
Pysznie to wygląda!
Mój blog-wpadnij!
😉
🙂
Ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie 😉
https://xgabisxworlds.blogspot.com/
Nigdy nie jadłam taki kotletów. Nie często kupuję indyka.
pysznego wieczoru!
Brzmi naprawdę ciekawie. Z chęcią bym spróbowała.
Pozdrawiam Kolorowo!
🙂
🙂
polecam!
Uwielbiam Nigellę, ale tego przepisu nie widziałam. Ale pomysł jest apetyczny!