Obiady

Kotlety z indyka. Szaleństwo Nigelli

1 Min. czytania

W chorobie tak jest, siedzę w domu, mijają godziny, mijają dni. Czytam, leżę, spaceruję od kuchni do salonu przez sypialnię. Czasem włączę telewizor, przeskoczę po kanałach. Na jednym z nich obejrzałam odcinek programu z niezawodną Nigellą. Przygotowywała w nim takie pyszne kotleciki. Od razu zrobiłam się głodna. Nim efekt pracy Nigelli wylądował na jej talerzu, już pisałam sms do męża – kup mięso i musztardę. Będzie robić kotleciki. W oryginalnej wersji były one z piersi z kurczaka, my wolimy z indyka, więc doszło do małej zamiany. Jak i zmiana zaszła w panierce. Nigella użyła płatków kukurydzianych, ja miałam w domu panko i to właśnie wylądowało na moich kotletach. Ale zanim mamy gotowy produkt, kotlety obtaczamy w pysznej marynacie. Czyli wyjątkowo zaskakującym miksie musztardy, czosnku i cynamonu. Bałam się? I to jak! Ale niepotrzebnie. Kotlety okazały się niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Pełne smaku, na pewno nie były nudne. Z jednej strony orientalny cynamon i ognista wędzona papryka. To królewski miks! To co, kto próbuje i już dziś smaży te pyszne kotleciki? 

Składniki:

około 05, kilograma filetu z indyka

1 duże jajko ( ja miałam podwójne żółtko)

7 łyżek panierki Panko

2 duże łyżki musztardy sarepskiej

1 łyżeczka cynamonu

2 ząbki czosnku

1 łyżka wędzonej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Mięso osuszam, kroję na 6 kotletów, które rozbijam. 

Na płaskim talerzu rozbijam jajko, dodaję musztardę, wyciskam czosnek, dodaję cynamon, sól i pieprz. Dokładnie ubijam, aby wszystkie składniki się połączyły. 

W drugiej miseczce łączę panierkę z wędzoną papryką. 

Kotlety dokładnie obtaczam w musztardowej mieszance, na następnie w panko. 

Rozgrzewam olej, smażę kotlety na dużej mocy kuchenki przez 1,5 minuty w każdej strony, następnie zmniejszam moc i dosmażam około 8 minut. 

Kotlety świetnie smakują podawane z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.