Obiady

Kotlety z indyka. Szaleństwo Nigelli

1 Min. czytania

W chorobie tak jest, siedzę w domu, mijają godziny, mijają dni. Czytam, leżę, spaceruję od kuchni do salonu przez sypialnię. Czasem włączę telewizor, przeskoczę po kanałach. Na jednym z nich obejrzałam odcinek programu z niezawodną Nigellą. Przygotowywała w nim takie pyszne kotleciki. Od razu zrobiłam się głodna. Nim efekt pracy Nigelli wylądował na jej talerzu, już pisałam sms do męża – kup mięso i musztardę. Będzie robić kotleciki. W oryginalnej wersji były one z piersi z kurczaka, my wolimy z indyka, więc doszło do małej zamiany. Jak i zmiana zaszła w panierce. Nigella użyła płatków kukurydzianych, ja miałam w domu panko i to właśnie wylądowało na moich kotletach. Ale zanim mamy gotowy produkt, kotlety obtaczamy w pysznej marynacie. Czyli wyjątkowo zaskakującym miksie musztardy, czosnku i cynamonu. Bałam się? I to jak! Ale niepotrzebnie. Kotlety okazały się niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Pełne smaku, na pewno nie były nudne. Z jednej strony orientalny cynamon i ognista wędzona papryka. To królewski miks! To co, kto próbuje i już dziś smaży te pyszne kotleciki? 

Składniki:

około 05, kilograma filetu z indyka

1 duże jajko ( ja miałam podwójne żółtko)

7 łyżek panierki Panko

2 duże łyżki musztardy sarepskiej

1 łyżeczka cynamonu

2 ząbki czosnku

1 łyżka wędzonej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Mięso osuszam, kroję na 6 kotletów, które rozbijam. 

Na płaskim talerzu rozbijam jajko, dodaję musztardę, wyciskam czosnek, dodaję cynamon, sól i pieprz. Dokładnie ubijam, aby wszystkie składniki się połączyły. 

W drugiej miseczce łączę panierkę z wędzoną papryką. 

Kotlety dokładnie obtaczam w musztardowej mieszance, na następnie w panko. 

Rozgrzewam olej, smażę kotlety na dużej mocy kuchenki przez 1,5 minuty w każdej strony, następnie zmniejszam moc i dosmażam około 8 minut. 

Kotlety świetnie smakują podawane z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. 

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.