Obiady

Kotlety z indyka. Szaleństwo Nigelli

1 Min. czytania

W chorobie tak jest, siedzę w domu, mijają godziny, mijają dni. Czytam, leżę, spaceruję od kuchni do salonu przez sypialnię. Czasem włączę telewizor, przeskoczę po kanałach. Na jednym z nich obejrzałam odcinek programu z niezawodną Nigellą. Przygotowywała w nim takie pyszne kotleciki. Od razu zrobiłam się głodna. Nim efekt pracy Nigelli wylądował na jej talerzu, już pisałam sms do męża – kup mięso i musztardę. Będzie robić kotleciki. W oryginalnej wersji były one z piersi z kurczaka, my wolimy z indyka, więc doszło do małej zamiany. Jak i zmiana zaszła w panierce. Nigella użyła płatków kukurydzianych, ja miałam w domu panko i to właśnie wylądowało na moich kotletach. Ale zanim mamy gotowy produkt, kotlety obtaczamy w pysznej marynacie. Czyli wyjątkowo zaskakującym miksie musztardy, czosnku i cynamonu. Bałam się? I to jak! Ale niepotrzebnie. Kotlety okazały się niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Pełne smaku, na pewno nie były nudne. Z jednej strony orientalny cynamon i ognista wędzona papryka. To królewski miks! To co, kto próbuje i już dziś smaży te pyszne kotleciki? 

Składniki:

około 05, kilograma filetu z indyka

1 duże jajko ( ja miałam podwójne żółtko)

7 łyżek panierki Panko

2 duże łyżki musztardy sarepskiej

1 łyżeczka cynamonu

2 ząbki czosnku

1 łyżka wędzonej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Mięso osuszam, kroję na 6 kotletów, które rozbijam. 

Na płaskim talerzu rozbijam jajko, dodaję musztardę, wyciskam czosnek, dodaję cynamon, sól i pieprz. Dokładnie ubijam, aby wszystkie składniki się połączyły. 

W drugiej miseczce łączę panierkę z wędzoną papryką. 

Kotlety dokładnie obtaczam w musztardowej mieszance, na następnie w panko. 

Rozgrzewam olej, smażę kotlety na dużej mocy kuchenki przez 1,5 minuty w każdej strony, następnie zmniejszam moc i dosmażam około 8 minut. 

Kotlety świetnie smakują podawane z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.