Obiady

Kotlety z indyka z serem i chrzanem

1 Min. czytania
W piątkowy poranek obudziłam się przerażona. Śniło mi się, że już był poniedziałkowy poranek, co znaczyłoby,że przespałam cały weekend. Owszem, po męczącym tygodniu  w pracy ta opcja nie wydawała się aż tak zła, ale zdecydowanie wolałabym by czas nie leciał tak szybko. Na szczęście całość okazała się tylko złym snem. Niestety, dziś rano okazało się, że weekend minął jak krótka drzemka. Jak zwykle, minął zdecydowanie za szybko. Zostały kulinarne wspomnienia, sobotnich kotletów z indyka. W środku kotletów czekała niespodzianka, chrzan i żółty ser. Mało oczywiste zestawienie, ale jakie pyszne. Kotlety wyszły niezwykle wręcz soczyste, i ciekawe w smaku. Nieco ostre dzięki chrzanowi, jak i delikatne. Do tego robi się je bardzo prosto i naprawdę szybko. Wspaniale będą pasować na obiad w zabieganym tygodniu. Ja z pewnością będę przygotowywać je częściej.
Nie zapeszam,ale na kwadrans cały wyszło słońce. Mam nadzieję,że ten stan utrzyma się do momentu końca pracy i będę mogła nacieszyć duszę i ciało, odrobiną mroźnego słońca. Tak, tak, u mnie dziś ledwo 1 stopień. Jak się doda wiatr, czuje się mróz.

Składniki:
 1 pierś z indyka
2 łyżeczki ostrego chrzanu
4 plasterki sera żółtego ( łagodny, najlepiej Gouda)
2 łyżeczki mąki orkiszowej
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka granulowanego czosnku
Mąka orkiszowa do panierowania
Masło klarowane do smażenia
Sól
Pieprz

Mięso czyszczę papierowym ręcznikiem i  dzielę na 4 kawałki, w środku robię kieszonkę. Mięso posypuję solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Do kieszonka wkładam  po pół łyżeczki chrzanu i plasterku sera. Kotlety zostawiam na kwadrans w lodówce. Po tym czasie panieruję je w mące i wkładam na rozgrzane masło. Smażę około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Dopiekam około 10 minut w piekarniku w 175 stopniach. Podaję z kuskusem i pomidorami.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.