Obiady

Krem ziemniaczany

1 Min. czytania

 W moim rodzinnym domu tradycyjna kartoflanka pojawiała się bardzo często. Była to naprawdę, prosta i smaczna zupa. Ale jednak nie do końca lubię zupy, gdzie pływa coś więcej niż makaron. Kawałki warzyw i ziemniaków? Jakoś nie jestem fanką. Dlatego w swoim domu zachowałam smak tradycyjnej kartoflanki, ale ja robię ją w wersji zupy krem. Podaję ją z podsmażonymi plasterkami kiełbaski, takiej domowo wędzonej, od teściowej. Zupa jest bardzo kremowa, delikatna, i pyszna. Jest też bardzo prosta, i nie ukrywajmy, nie jest to drogie danie. Wystarczy dodać bułeczkę, najlepiej świeżo upieczoną i pełny obiad gotowy. Mój mąż zakochał się w tej zupie, i ja mu się wcale nie dziwię. Na te chłodne wciąż, późnozimowe dni, taka zupa po dniu pełnym pracy, trosk i zmartwień jest po prostu idealna. Osobiście niezbyt często robię zupy, ale coś czuję, że mój mąż będzie często o nią prosił. A ja chętnie będą ją robić. Takie domowe, znane mi smaki, są mi teraz wyjątkowo potrzebne. 

Składniki:

6 ziemniaków ( około 500 gramów)

2 marchewki

Pół selera

2 pietruszki

Jasna część pora

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 litra bulionu ( u mnie ugotowany na 2 skrzydełkach z wiejskiej kury)

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

Duża szczypta majeranku

2 łyżki posiekanego koperku

Sól

Świeżo mielony pieprz

Kawałek dobrej jakości kiełbasy

Obieram marchewkę, selera i pietruszkę, dokładnie myję. Warzywa kroję w drobną kostkę-można zetrzeć na tarce. Por dokładnie myję, siekam w drobne krążki.

W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam przygotowane warzywa, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Smażę 5-6 minut, często mieszając. Następnie warzywa zalewam bulionem, zmniejszam moc palnika, gotuję kwadrans. 

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Dodaję do zupy, razem z koperkiem, majerankiem , solą i pieprzem. Gotuję do miękkości ziemniaków- około 20 minut. Zupę miksuję blenderem na krem. Chwilę gotuję. 

Kiełbasę kroję w cienkie plasterki. Podsmażam na suchej patelni, do mocnego przyrumienienia. Zupę rozlewam do miseczek, podaję z plasterkami kiełbasy i natką pietruszki. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.