Desery

Drożdżówki i kokosowy twarożek

2 Min. czytania

Niesamowite, jak uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym. Uwielbiam zagniatanie, oczywiście ręcznie i to co najmniej kwadrans. W radiu 357, w psychologicznej audycji usłyszałam, że w chwili stresu należy czymś zająć ręce. Albo zagniatać pierogi, albo zabrać za ciasto drożdżowe. Jako, że kocham domowe słodkości, wybrałam domowe drożdżówki. Takie swojskie, prawdziwe domowe, nierówne. Wypełniłam je nie tylko miłością i spokojem, ale i kokosowym twarożkiem. Zrobiłam 14 solidnych drożdżówek, którymi podzieliłam się z sąsiadami. Drożdżówki z lekkim twarożkowym nadzieniem, są wspaniałą opcją na drugie śniadanie, albo podwieczorek. Obsypane kruszonką. Bardzo aromatyczne, i naprawdę niezbyt trudne do przygotowania. Jeżeli odejmiemy czas wyrastania, to okaże się, że drożdżówki są proste do zrobienia, a radość z jedzenia niweczy zagniatanie ciasta. I co najważniejsze, produkcja takich drożdżówek to prawdziwy balsam dla ducha. Zrzucamy z siebie zbędne napięcie. A kojący zapach ciasta drożdżowego, sprawia, że czujemy dziecięcą radość i spokój. Polecam je serdecznie. 

Składniki:

30 dg świeżych drożdży

2 duże jajka

400 gramów mąki pszennej

80 gramów cukru

150 ml mleka

80 gramów masła

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli


Nadzienie:

3 łyżki wiórków kokosowych

150 gramów twarożku sernikowego

2 łyżki cukru trzcinowego


Kruszonka :

2 łyżki masła

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru trzcinowego




Szykuję zaczyn z drożdży, dwóch łyżek mleka, łyżki mąki i łyżki cukru. Rozcieram, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie szykuję nadzienie. Do twarożku dodaję wiórki i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam, i odkładam do lodówki.
Z podanych składników na kruszonkę robię kulkę ciasta, wkładam do zamrażarki.
W garnuszku roztapiam masło, dolewam mleko, chwilę studzę. 
Do zaczynu dodaję resztę mąki, cukru, jajka, wanilię, sól i mieszankę mleczną. Dokładnie wyrabiam jednolite ciasto. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i zostawiam na mniej więcej godzinę, do podwojenia objętości. 

Z ciasta odrywam 14 kulek, rozpłaszczam je, robię lekkie wgłębienie w środku. Drożdżówki układam na blaszkach do pieczenia, wyłożonych papierem. Nakładam po łyżce nadzienia, ścieram na wierzch kruszonkę. 

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Drożdżówki piekę 25-28 minut. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.