Obiady

Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią

1 Min. czytania

 Jeszcze w środę miałam zupełnie inne plany na weekend. Zachęcona optymistycznymi prognozami, chciałam spędzić większość czasu na świeżym powietrzu. Zamiast tego siedziałam głównie przed telewizorem i śledziłam doniesienia. Jedynie w niedzielę pozwoliłam sobie na mały spacer nad morzem, by dotlenić mózg i przygotować się na nowy tydzień. Nie miałam też głowy by gotować jakoś szczególnie dużo. Zrobiłam za to raz, a porządnie. Przygotowałam cały gar klopsików w sosie pomidorowym z cukinią. Do tego jednego dnia ryż, a  drugiego makaron. I obiad gotowy. Bardzo prosto, ale jak pysznie. Sos naprawdę mnie zachwycił, lekki, śmietankowy, z cukinią. Do tego mięciutkie klopsiki, które na drugi dzień były jeszcze lepsze. Zdecydowanie danie, które od razu polecam zrobić na 2-3 dni, tak aby ograniczyć gotowanie, ale też by każdego kolejnego dnia cieszyć się jeszcze lepszym smakiem. Klopsiki z tym sosem, zaskoczą Was pozytywnie swoim smakiem. 

Składniki na klopsiki:

05, kg mięsa mielonego z szynki

Mała cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżka słodkiej papryki

3 łyżki bułki tartej

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

1 czubata łyżka mąki


Sos:

1 cukinia

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skóry

1 łyżka masła 

Garść posiekanego koperku

Sól

Pieprz

3 łyżki śmietanki 18 %

Cebulę siekam drobno, czosnek wyciskam przez praskę. Wszystkie składniki na klopsiki łączę w dużej misce, dokładnie wyrabiam. Rozgrzewam olej, z masy formuję niewielkie kuleczki, panieruję je w mące, obsmażam na oleju po 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmuję je z patelni. 

Siekam cebulę na sos, podsmażam na maśle, przekładam do garnka, dodaję pomidory oraz koperek. Cukinię obieram i kroję w plastry, chwilę podsmażam, również dodaję do garnka, doprawiam do smaku solą i pieprzem, podgrzewam 10 minut, a następnie miksuję blenderem na gładki sos. Odlewam 2 łyżki ciepłego sosu, łączę ze śmietanką, dokładnie mieszam. Do sosu dokładam klopsiki, podgrzewam na małym ogniu przez pół godziny.

Gotowe danie podaję z makaronem lub ryżem. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.