Obiady

Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią

1 Min. czytania

 Jeszcze w środę miałam zupełnie inne plany na weekend. Zachęcona optymistycznymi prognozami, chciałam spędzić większość czasu na świeżym powietrzu. Zamiast tego siedziałam głównie przed telewizorem i śledziłam doniesienia. Jedynie w niedzielę pozwoliłam sobie na mały spacer nad morzem, by dotlenić mózg i przygotować się na nowy tydzień. Nie miałam też głowy by gotować jakoś szczególnie dużo. Zrobiłam za to raz, a porządnie. Przygotowałam cały gar klopsików w sosie pomidorowym z cukinią. Do tego jednego dnia ryż, a  drugiego makaron. I obiad gotowy. Bardzo prosto, ale jak pysznie. Sos naprawdę mnie zachwycił, lekki, śmietankowy, z cukinią. Do tego mięciutkie klopsiki, które na drugi dzień były jeszcze lepsze. Zdecydowanie danie, które od razu polecam zrobić na 2-3 dni, tak aby ograniczyć gotowanie, ale też by każdego kolejnego dnia cieszyć się jeszcze lepszym smakiem. Klopsiki z tym sosem, zaskoczą Was pozytywnie swoim smakiem. 

Składniki na klopsiki:

05, kg mięsa mielonego z szynki

Mała cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżka słodkiej papryki

3 łyżki bułki tartej

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

1 czubata łyżka mąki


Sos:

1 cukinia

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skóry

1 łyżka masła 

Garść posiekanego koperku

Sól

Pieprz

3 łyżki śmietanki 18 %

Cebulę siekam drobno, czosnek wyciskam przez praskę. Wszystkie składniki na klopsiki łączę w dużej misce, dokładnie wyrabiam. Rozgrzewam olej, z masy formuję niewielkie kuleczki, panieruję je w mące, obsmażam na oleju po 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmuję je z patelni. 

Siekam cebulę na sos, podsmażam na maśle, przekładam do garnka, dodaję pomidory oraz koperek. Cukinię obieram i kroję w plastry, chwilę podsmażam, również dodaję do garnka, doprawiam do smaku solą i pieprzem, podgrzewam 10 minut, a następnie miksuję blenderem na gładki sos. Odlewam 2 łyżki ciepłego sosu, łączę ze śmietanką, dokładnie mieszam. Do sosu dokładam klopsiki, podgrzewam na małym ogniu przez pół godziny.

Gotowe danie podaję z makaronem lub ryżem. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.