Jeszcze w środę miałam zupełnie inne plany na weekend. Zachęcona optymistycznymi prognozami, chciałam spędzić większość czasu na świeżym powietrzu. Zamiast tego siedziałam głównie przed telewizorem i śledziłam doniesienia. Jedynie w niedzielę pozwoliłam sobie na mały spacer nad morzem, by dotlenić mózg i przygotować się na nowy tydzień. Nie miałam też głowy by gotować jakoś szczególnie dużo. Zrobiłam za to raz, a porządnie. Przygotowałam cały gar klopsików w sosie pomidorowym z cukinią. Do tego jednego dnia ryż, a drugiego makaron. I obiad gotowy. Bardzo prosto, ale jak pysznie. Sos naprawdę mnie zachwycił, lekki, śmietankowy, z cukinią. Do tego mięciutkie klopsiki, które na drugi dzień były jeszcze lepsze. Zdecydowanie danie, które od razu polecam zrobić na 2-3 dni, tak aby ograniczyć gotowanie, ale też by każdego kolejnego dnia cieszyć się jeszcze lepszym smakiem. Klopsiki z tym sosem, zaskoczą Was pozytywnie swoim smakiem.
Składniki na klopsiki:
05, kg mięsa mielonego z szynki
Mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki bułki tartej
Duża szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka mąki
Sos:
1 cukinia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka masła
Garść posiekanego koperku
Sól
Pieprz
3 łyżki śmietanki 18 %
Cebulę siekam drobno, czosnek wyciskam przez praskę. Wszystkie składniki na klopsiki łączę w dużej misce, dokładnie wyrabiam. Rozgrzewam olej, z masy formuję niewielkie kuleczki, panieruję je w mące, obsmażam na oleju po 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmuję je z patelni.
Siekam cebulę na sos, podsmażam na maśle, przekładam do garnka, dodaję pomidory oraz koperek. Cukinię obieram i kroję w plastry, chwilę podsmażam, również dodaję do garnka, doprawiam do smaku solą i pieprzem, podgrzewam 10 minut, a następnie miksuję blenderem na gładki sos. Odlewam 2 łyżki ciepłego sosu, łączę ze śmietanką, dokładnie mieszam. Do sosu dokładam klopsiki, podgrzewam na małym ogniu przez pół godziny.
Gotowe danie podaję z makaronem lub ryżem.
Pysznie, tak bardzo lubię 🙂
🙂
Takie klopsiki to zawsze dobry pomysł na obiad. 😉
Jakie fajne jedzonko. Rewelacyjnie wygląda.
wyglądają smacznie;)
Pycha, na takie klopsiki nie trzeba mnie namawiać 🙂
🙂
😉
😉
będę jeść:D
Dobry pomysł na szybki obiad 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 😉
Świetny pomysł. Dawno nie robiłam klopsików.
🙂
😉
😉
Klopsiki uwielbiam. Ciekawy przepis, chętnie wykorzystam 🙂
A my w niedzielę poszliśmy na glinki. Panowie moroswali, a potem grill 😜 powiem tylko, że jeszcze za zimno
oj tak, jeszcze zimno!
polecam!
moja mama ostatnio kupiła cukinie.
";)
Uwielbiam zajadać się takimi klopsikami, wprost je uwielbiam 🙂
Super danie na dwa dni! Jedno gotowanie, a jak wiele pyszności:)