Ciasta

Brownie z masłem migdałowym

1 Min. czytania

Zawsze kiedy  robię brownie to czuję się jak Nigella Lawson. Nieco jak czekoladowa bogini. Co prawda urodowo, jak i umiejętnościowo do Nigelli mi daleko, ale każde upieczone przeze mnie brownie, przybliża mnie do ideału. To jest zaś genialne, i myślę, że sama Nigella zjadłaby je z wielką przyjemnością. To niby klasyczne brownie, z pysznym twistem, w postaci kleksów z masła migdałowego. Zdecydowanie wynosi to brownie na wyższy poziom! Jestem nim zachwycona, i szczerze zakochana. Bardzo intensywne, głębokie w smaku, o niesamowitej konsystencji. To ciasto, które pokochają czekoladomaniacy i wszyscy fani deserów. Nie lubię dodawać do brownie dużej ilości cukru, wolę nie przykrywać smaku czekolady. To ciasto idealne na leniwy weekend. Rozpieszcza, dodaje blasku każdej, nawet zwykłej chwili. Mam nadzieję, że ten weekend nie będzie tak deszczowy jak poprzedni, i w końcu pojadę nad morze. I zmęczona, po powrocie ze spaceru, zjem solidną porcję tego ciasta. I poczuję się niezwykle błogo…

Tej błogości brakuje Naszym sąsiadom. Wiem, że to blog kulinarny, ale zachęcam do pomocy:

                                                                          Ukraina

Składniki:

100 gramów gorzkiej czekolady 70%

2 duże jajka

150 gramów masła

200 gramów mąki pszennej

3 łyżki mleka

50 gramów brązowego cukru

1 łyżka kakao

Szczypta soli

3 łyżki masła migdałowego

Dodatkowo: masło i kasza manna do formy

Rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem, zostawiam na kilka minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaję do masy cukier i jajka, mieszam. Na koniec dodaję kakao, mąkę i sól, mieszam trzepaczką do osiągnięcia gładkiej konsystencji. 

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto, na wierzchu w kilku miejscach wykładam masło migdałowe. Następnie wykałaczką robię z kleksów wzorki. Brownie piekę 25 minut. Można posypać cukrem pudrem. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.