Obiady

Kurczak curry na ryżu kokosowym

1 Min. czytania
Obiad. To ten moment w ciągu dnia, na który bardzo czekam. Lubię w pracy zacząć myśleć co tym razem przygotuję. Lubię szukać nowych smaków, ale przy tym za bardzo się nie napracować i nie przemęczyć. W końcu mam za sobą kilka godzin w pracy. Lubię z kilku prostych składników, przygotować coś nowego i ciekawego. Nie lubię zbytniej nudy. Dlatego z wielką przyjemnością przygotowałam dobrze znane udka z kurczaka, w nowy dla mnie sposób. Tym razem upiekłam je na kokosowym ryżu. A samo mięso solidnie doprawiłam. Danie robi się naprawdę szybko. A jak pachnie! Ten aromat przyprawia o dreszcz radości. Tak przyrządzone mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. A ryż miękki i rozpływający się w ustach. W ostatnim czasie robiłam to danie 3 razy. Tak wszystkim posmakowało, że rodzina domagała się powtórki. Co czyniłam z ogromną przyjemnością. Może zabrzmi to nieskromnie w ustach autora, ale to danie, jest po prostu wspaniałe. Spróbujcie koniecznie. 
Składniki:
4 filety z udek kurczaka ( bez kości)
2 szklanki ryżu basmati
Puszka mleka kokosowego
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Natka pietruszki

Udka z kurczaka przepłukuję, nacieram solą, pieprzem i całą porcją curry. Rozgrzewam oliwę, podsmażam udka po 3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zezłocą. Zdejmuję mięso z patelni. 
Siekam drobno czerwoną cebulę oraz czosnek, wrzucam na patelnię, podsmażam przez 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i dokładanie łącze go z warzywami. Teraz czas by wsypać ryż, podsmażam go przez minutę i zalewam mlekiem kokosowym. Dolewam 2,5 szklanki wody. 
Na ryżu układam kawałki kurczaka, przykrywam naczynie pokrywką. Piekę ryż z mięsem przez 35-40 minut w 190 stopniach. 
Gotowe danie posypuję natką pietruszki.

Moje rady
Podczas pieczenie należy regularnie zaglądać do piekarnika i sprawdzać ile płynu wchłonął ryż, ewentualnie należy podlać ryż dodatkową porcją wody. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.