Obiady

Kurczak curry na ryżu kokosowym

1 Min. czytania
Obiad. To ten moment w ciągu dnia, na który bardzo czekam. Lubię w pracy zacząć myśleć co tym razem przygotuję. Lubię szukać nowych smaków, ale przy tym za bardzo się nie napracować i nie przemęczyć. W końcu mam za sobą kilka godzin w pracy. Lubię z kilku prostych składników, przygotować coś nowego i ciekawego. Nie lubię zbytniej nudy. Dlatego z wielką przyjemnością przygotowałam dobrze znane udka z kurczaka, w nowy dla mnie sposób. Tym razem upiekłam je na kokosowym ryżu. A samo mięso solidnie doprawiłam. Danie robi się naprawdę szybko. A jak pachnie! Ten aromat przyprawia o dreszcz radości. Tak przyrządzone mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. A ryż miękki i rozpływający się w ustach. W ostatnim czasie robiłam to danie 3 razy. Tak wszystkim posmakowało, że rodzina domagała się powtórki. Co czyniłam z ogromną przyjemnością. Może zabrzmi to nieskromnie w ustach autora, ale to danie, jest po prostu wspaniałe. Spróbujcie koniecznie. 
Składniki:
4 filety z udek kurczaka ( bez kości)
2 szklanki ryżu basmati
Puszka mleka kokosowego
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Natka pietruszki

Udka z kurczaka przepłukuję, nacieram solą, pieprzem i całą porcją curry. Rozgrzewam oliwę, podsmażam udka po 3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zezłocą. Zdejmuję mięso z patelni. 
Siekam drobno czerwoną cebulę oraz czosnek, wrzucam na patelnię, podsmażam przez 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i dokładanie łącze go z warzywami. Teraz czas by wsypać ryż, podsmażam go przez minutę i zalewam mlekiem kokosowym. Dolewam 2,5 szklanki wody. 
Na ryżu układam kawałki kurczaka, przykrywam naczynie pokrywką. Piekę ryż z mięsem przez 35-40 minut w 190 stopniach. 
Gotowe danie posypuję natką pietruszki.

Moje rady
Podczas pieczenie należy regularnie zaglądać do piekarnika i sprawdzać ile płynu wchłonął ryż, ewentualnie należy podlać ryż dodatkową porcją wody. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.