Ciasta

Korzenny tort z ananasem

1 Min. czytania
Fanką tortów nie jestem. I chyba nie będę. Ale są takie chwile, są takie okazje, które wymagają odpowiedniej oprawy. Również tej deserowej. Są takie okazje, kiedy proste ucierane ciasto, jest zbyt banalne. I mimo mojej niechęci, musi być tort. Tym razem okazją była rocznica ślubu moich rodziców. Moja mama miała bardzo konkretne zamówienie. Korzenny biszkopt, krem na bazie serka mascarpone z dużą ilością ananasa. Ponoć w jakiejś kawiarni, jadła coś podobnego i skradło to jej serce. Jako,że mama kazała, córka podjęła się wyzwania. Nie jestem  fanką tortów, nie jestem. Powtarzam się, ale ten mi smakował. Nie był przesłodzony, ciekawie kontrastował smak piernikowego ciasta z ananasowym kremem. Zjadłam dwa kawałki i na pół roku jestem tortowo nasycona. A Wam polecam to ciasto. Sama zaś udaję się skorzystać z pogody, ponoć wieczorem ta ładniejsza strona wiosny robi sobie na kilka dni wolne…


Składniki:
Ciasto:
4 duże jajka
100 gramów roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml ciepłej wody
2 łyżki przyprawy do piernika



Krem:
500 ml śmietanki 36 %
300 gramów serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
10 plastrów ananasa

Do nasączenia:
4 łyżki wody
4 łyżki soku ananasowego

Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, delikatnie dolewam masło, a następnie wodę-cały czas dokładnie mieszam. Woda nie powinna być wrząca, ale zdecydowanie bardzo ciepła.
Do jajecznej masy dodaję wanilię. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia, łączę z resztą składników. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i piekę je 35 minut w 185 stopniach. Studzę i kroję na dwa placki.

Czas na krem. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaję serek mascarpone i delikatnie mieszam go z kremem śmietankowym. Wkładam na kwadrans do lodówki.
Ananasy kroję w kostkę.

Ciasto nasączam ananasowym sokiem. Smaruję placek kremem, posypuję 3/4 ilości ananasa, przykrywam drugim plackiem, nasączam sokiem, smaruję kremem i dekoruję pozostałymi owocami. Tort chłodzę minimum dwie godziny przed podaniem.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.