Obiady

Kurczak faszerowany ziołowym serkiem z czosnkową panierką

1 Min. czytania
Końcówka maja jest tak piękna, że aż szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Oczywiście chcę zjeść bardzo smaczny obiad,ale nie chcę w takim czasie godzinami siedzieć w kuchni. Z pracy wracam okrężną drogą. Lubię ten czas tylko dla siebie. A jak już dojdę do domu czuję głód, głód połączony z lekkim zmęczeniem. Dlatego też wybieram potrawy proste, sycące, ale niezbyt ciężkie. Takie dziś proponuję, pyszny i bardzo prosty przepis na kurczaka faszerowanego serkiem z wyraźną nutą czosnku. Całość robi się naprawdę w parę chwil, mięso jest delikatne, soczyste, lekko chrupiące z wierzchu, a w środku czeka na kremowe wnętrze. Taki zestaw śmiało można podać gościom, na każdym zrobi wrażenie i uatrakcyjni każdy obiad.

Składniki na 2 porcje:
Duża pierś z kurczaka
3 łyżki serka kanapkowego z ziołami (typu Almette)
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej z grahamki
Łyżeczka słodkiej papryki
Świeżo mielony pieprz
Sól
Duża łyżka oleju rzepakowego

Do podania warzywa pieczone

Mięso myję i kroję na połówkę, nacinam tworząc kieszonkę.
Czosnek przeciskam przez praskę. Połowę dodaję do serka, drugą połowę do bułki tartej, doprawiam panierkę słodką papryką.
Kotlety oprószam solą, pieprzem i szczyptą papryki, faszeruję serkiem i lekko smaruję olejem.
Mięso panieruję w bułce tartej. Przekładam kotlety do naczynia do zapiekania i piekę razem z warzywami przez 30 minut w 170 stopniach-w połowie przewracam kotlety na drugą stronę.

1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.