Obiady

Kurczak faszerowany ziołowym serkiem z czosnkową panierką

1 Min. czytania
Końcówka maja jest tak piękna, że aż szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Oczywiście chcę zjeść bardzo smaczny obiad,ale nie chcę w takim czasie godzinami siedzieć w kuchni. Z pracy wracam okrężną drogą. Lubię ten czas tylko dla siebie. A jak już dojdę do domu czuję głód, głód połączony z lekkim zmęczeniem. Dlatego też wybieram potrawy proste, sycące, ale niezbyt ciężkie. Takie dziś proponuję, pyszny i bardzo prosty przepis na kurczaka faszerowanego serkiem z wyraźną nutą czosnku. Całość robi się naprawdę w parę chwil, mięso jest delikatne, soczyste, lekko chrupiące z wierzchu, a w środku czeka na kremowe wnętrze. Taki zestaw śmiało można podać gościom, na każdym zrobi wrażenie i uatrakcyjni każdy obiad.

Składniki na 2 porcje:
Duża pierś z kurczaka
3 łyżki serka kanapkowego z ziołami (typu Almette)
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej z grahamki
Łyżeczka słodkiej papryki
Świeżo mielony pieprz
Sól
Duża łyżka oleju rzepakowego

Do podania warzywa pieczone

Mięso myję i kroję na połówkę, nacinam tworząc kieszonkę.
Czosnek przeciskam przez praskę. Połowę dodaję do serka, drugą połowę do bułki tartej, doprawiam panierkę słodką papryką.
Kotlety oprószam solą, pieprzem i szczyptą papryki, faszeruję serkiem i lekko smaruję olejem.
Mięso panieruję w bułce tartej. Przekładam kotlety do naczynia do zapiekania i piekę razem z warzywami przez 30 minut w 170 stopniach-w połowie przewracam kotlety na drugą stronę.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.