Obiady

Kurczak i łagodny sos curry

1 Min. czytania
Obiadowa propozycja na dziś-kurczak w łagodnym sosie curry. Moje gardło wciąż się regeneruje,stąd też pożądana łagodność i lekkość smaku. Dużo przypraw,dużo aromatu, niezwykle mało pracy i powstał wyjątkowo aromatyczny kurczak, który zajada się z dużą przyjemnością. Kiedy mamy takie dni jak te-ponure, chłodne i typowo jesienne, a teraz już typowo listopadowe, solidny obiad jest koniecznością. Ten taki jest. Pyszne i delikatne mięso. Mi i mojej rodzinie tak przygotowany kurczak smakował wyjątkowo pysznie. Na pewno go będę powtarzać, i to niejeden raz. 
A tymczasem trzeba mierzyć się z trudną rzeczywistością, powrotu do pracy. Oj,jest ciężko. Nawet bardzo ciężko. Mam syndrom pracownika po wakacjach. Tyle,że na wakacjach  mogłam odpocząć, a przy anginie niekoniecznie. Do tego walczę z nadmierną sennością i osłabieniem po antybiotykach. Czy dużym nietaktem będzie jeżeli powiem,że już  z utęsknieniem czekam na piątek i marzę o końcu pracy na dziś?
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
Pół szklanki śmietanki słodkiej 18 %
2 ząbki czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki mielonej kolendry
Pół łyżeczki suszonego imbiru
Duża szczypta kminu 
Sól
Pieprz
Mała cebulka
1 łyżka oliwy
Do podania ryż basmati i surówka z marchewki na słodko
Mięso myję,suszę, nacieram solą i pieprzem. Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekam, łączę z oliwą i dokładnie rozcieram. Mieszam wszystkie przyprawy z  oliwą czosnkowo-cebulową. Do marynaty wkładam mięso, zalewam całość śmietanką. Dokładnie mieszam całość,by ćwiartki były dokładnie obtoczone marynatą. Mięso wkładam do lodówki i zostawiam na godzinę.
Kurczaka,razem z marynatą, przekładam do brytfanki. Piekę około godziny w 195 stopniach. 
Podaję z ryżem i surówką z marchewki. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.