Obiady

Kurczak na słodko i na ostro

1 Min. czytania

Nic na to nie poradzę, ale naprawdę uwielbiam filet kurczaka- bo szybko się robi, bo można go przyrządzić na setki sposobów i jest wszędzie. Tym razem mój kurczak przybrał orientalny smak za sprawą słodko-ostrego sosu. Brakowało tylko pałeczek i ziaren sezamu. O mały włos zabrakło by również sosu sojowego, czy to naprawdę aż tak egzotyczny produkt? Po wizycie w trzecim sklepie znalazłam sos, sezamu dalej brak. Na szczęście godnie zastąpił go słonecznik.

Składniki:
Filet z kurczaka podwójny
Jeden brokuł
Brązowy ryż
1 białko
Mąka ziemniaczana-łyżka
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku
Kawałek imbiru
Sos sojowy-2 łyżeczki
Miód-2 łyżeczki
Ostra papryka-szczypta
Ziarno słonecznika
Szczypiorek
Zacząć należy od sosu. Zmiażdżony ząbek czosnku łączymy z kawałkiem startego imbiru ( można użyć też imbiru mielonego), miodem, sosem sojowym i papryką. Całość mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły. 
Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni, drobno siekamy szczypiorek.
Brokuł po umyciu dzielimy na różyczki, wrzucamy na  osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. 
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem. Lekko ubijamy białko dodając łyżkę mąki ziemniaczanej- całość mieszamy. Mięso zalewamy białkiem i mieszamy parę razy, oby dokładnie się pokryło pianą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, smażymy około 5 minut. Po tym czasie mięso powinno lekko zbrązowieć, dodajemy więc różyczki brokuła i sos. Całość krótko smażymy aż składniki się połączą. Gotowe danie podajemy z brązowym ryżem, posypujemy również słonecznikiem i szczypiorkiem.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.