Nic na to nie poradzę, ale naprawdę uwielbiam filet kurczaka- bo szybko się robi, bo można go przyrządzić na setki sposobów i jest wszędzie. Tym razem mój kurczak przybrał orientalny smak za sprawą słodko-ostrego sosu. Brakowało tylko pałeczek i ziaren sezamu. O mały włos zabrakło by również sosu sojowego, czy to naprawdę aż tak egzotyczny produkt? Po wizycie w trzecim sklepie znalazłam sos, sezamu dalej brak. Na szczęście godnie zastąpił go słonecznik.
Składniki:
Filet z kurczaka podwójny
Jeden brokuł
Brązowy ryż
1 białko
Mąka ziemniaczana-łyżka
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku
Kawałek imbiru
Sos sojowy-2 łyżeczki
Miód-2 łyżeczki
Ostra papryka-szczypta
Ziarno słonecznika
Szczypiorek
Zacząć należy od sosu. Zmiażdżony ząbek czosnku łączymy z kawałkiem startego imbiru ( można użyć też imbiru mielonego), miodem, sosem sojowym i papryką. Całość mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.
Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni, drobno siekamy szczypiorek.
Brokuł po umyciu dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem. Lekko ubijamy białko dodając łyżkę mąki ziemniaczanej- całość mieszamy. Mięso zalewamy białkiem i mieszamy parę razy, oby dokładnie się pokryło pianą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, smażymy około 5 minut. Po tym czasie mięso powinno lekko zbrązowieć, dodajemy więc różyczki brokuła i sos. Całość krótko smażymy aż składniki się połączą. Gotowe danie podajemy z brązowym ryżem, posypujemy również słonecznikiem i szczypiorkiem.