Ciasta

Odwrócone upieczone

1 Min. czytania

Tradycyjne wypieki -nawet te najlepsze, potrafią się znudzić. Stąd też chęć eksperymentowania, a gdzież można puścić wodze fantazji bardziej niż w kuchni? Tradycyjnie owoce wykładamy na ciasto, tym razem będzie odwrotnie-najpierw owoce,potem ciasto. Efekt? Bardzo wilgotne i soczyste ciasto. Niestety na efekt trzeba poczekać, nie jest to przysmak dla tych, co powrocie z pracy chcą szybko umilić sobie życie czymś pysznym. To ciasto najlepsze jest dzień po pieczeniu, kiedy to wszystkie soki wchłonie ciasto i łatwo da się kroić. Ja się śpieszyłam więc moje ciasto było lekko podzielone na owoce i ciasto. Ale następnego dnia smakowało i wyglądało rewelacyjnie- było szalenie wilgotne, delikatne i kremowe. W smaku przypominało pudding. Jeżeli jednak komuś bardziej się śpieszy ciasto można śmiało upiec tradycyjnie – masę owocową wykładając na wierzch.

                                                         Składniki:
Rabarbar -pół kilograma
Truskawki- ćwierć kilo
Sok pomarańczowy – 1 szklanka
2 jajka
Cukier- 3/4 szklanki
Olej-pół szklanki
Mleko- pół szklanki
Mąka-1,5 szklanki
Aromat waniliowy
Proszek do pieczenia – łyżeczka
Szczypta soli

Prace zaczynamy od obrania rabarbaru i opłukania truskawek. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem. Mieszankę zalewany sokiem pomarańczowym -połową szklanki, dodajemy cukier-1/3 szklanki. Całość dusimy aż sok odparuje a masa zgęstnieje. Owocową masę wykładamy na dno formy.
Teraz czas na ciasto. Jajka ubijam z resztą cukru, dodaję olej, mleko,sok pomarańczowy i aromat waniliowy. Na koniec dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszam. Na owoce wylewam ciasto. Piekę do suchego patyczka- około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto zostawiam, najlepiej na całą noc, a minimum na dwie godziny, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.