Ciasta

Odwrócone upieczone

1 Min. czytania

Tradycyjne wypieki -nawet te najlepsze, potrafią się znudzić. Stąd też chęć eksperymentowania, a gdzież można puścić wodze fantazji bardziej niż w kuchni? Tradycyjnie owoce wykładamy na ciasto, tym razem będzie odwrotnie-najpierw owoce,potem ciasto. Efekt? Bardzo wilgotne i soczyste ciasto. Niestety na efekt trzeba poczekać, nie jest to przysmak dla tych, co powrocie z pracy chcą szybko umilić sobie życie czymś pysznym. To ciasto najlepsze jest dzień po pieczeniu, kiedy to wszystkie soki wchłonie ciasto i łatwo da się kroić. Ja się śpieszyłam więc moje ciasto było lekko podzielone na owoce i ciasto. Ale następnego dnia smakowało i wyglądało rewelacyjnie- było szalenie wilgotne, delikatne i kremowe. W smaku przypominało pudding. Jeżeli jednak komuś bardziej się śpieszy ciasto można śmiało upiec tradycyjnie – masę owocową wykładając na wierzch.

                                                         Składniki:
Rabarbar -pół kilograma
Truskawki- ćwierć kilo
Sok pomarańczowy – 1 szklanka
2 jajka
Cukier- 3/4 szklanki
Olej-pół szklanki
Mleko- pół szklanki
Mąka-1,5 szklanki
Aromat waniliowy
Proszek do pieczenia – łyżeczka
Szczypta soli

Prace zaczynamy od obrania rabarbaru i opłukania truskawek. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem. Mieszankę zalewany sokiem pomarańczowym -połową szklanki, dodajemy cukier-1/3 szklanki. Całość dusimy aż sok odparuje a masa zgęstnieje. Owocową masę wykładamy na dno formy.
Teraz czas na ciasto. Jajka ubijam z resztą cukru, dodaję olej, mleko,sok pomarańczowy i aromat waniliowy. Na koniec dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszam. Na owoce wylewam ciasto. Piekę do suchego patyczka- około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto zostawiam, najlepiej na całą noc, a minimum na dwie godziny, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.