Ciasta

Jogurtowa Truskawka

1 Min. czytania

Różowy to hit tego sezonu, intensywny czy bardziej pastelowy. Moje ciasto na pewno można więc uznać za modne, chyba każda 6 latka byłaby zachwycona jego intensywnie różową barwą. Ja się zachwyciłam. Droga do tego efektu nie była taka prosta. Najpierw zauroczył mnie przepis na różowe ciasto z ricottą, rabarbarem i polewą ze śmietaną. Niestety śmietany nie lubię, rabarbar miał już swoje 5 minut, a ricotta nie dała się znaleźć w sklepie. Stąd też na szybko wymyśliłam przepis na takie oto ciasto. W końcu rabarbar ustąpił miejsca truskawkom, a ricotta greckiemu jogurtowi. Efekt? Nadzwyczajny.

Składniki:
1 duży jogurt grecki- 500 gr
Truskawki -0,5 kg
Masło-pół kostki
Cukier waniliowy-jedna paczka
Cukier puder-1/3 szklanki
3 jajka
Mąka pszenna- szklanka
Proszek do pieczenia-łyżeczka
1 cytryna
Po szczypcie soli i pieprzu
Odrobina mleka, bułki tartej
Zaczynamy od zrobienia kremu. 10 truskawek myjemy, usuwamy szypułki, zalewany łyżką wody, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę pieprzu, całość podsmażamy aż z owoców zrobi się dżem. Zostawiamy do ostudzenia, po czym łączymy owoce z jogurtem greckim-250 gram. Dokładanie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Wstawiamy do lodówki. 
Teraz czas na ciasto. Zaczynamy od ubicia masła z cukrem-ilość cukru można zwiększyć, ja lubię jednak jak to ciasto jest kwaskowate dzięki jogurtowi. Dodaję do masy maślanej resztę jogurtu, a także skórkę  i łyżeczkę soku z cytryny- mieszam całość. Następnie dodaję jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli-delikatnie mieszam. Jeżeli masa jest za gęsta dodaję odrobinę mleka. Całość wylewam do natłuszczonej foremki, z wierzchu układam truskawki, lekko je wciskając- a całość piekę 40 minut w 185 stopniach. 
Po upieczeniu dobrze studzę ciasto, a następnie wierzch smaruję kremem, dekoruję pozostałymi truskawkami i ewentualnie listkami mięty. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
 Ciasto jest bardzo delikatne, a przy tym przyjemnie kwaskowate.  W połączeniu z kremem mamy pyszne ciasto na wiele okazji.
1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.