
Często tak mam, że kupuję w nadmiarze różnego rodzaju owoce, które po paru dniach nie wyglądają już tak apetycznie jak w dniu zakupu. Co wtedy z nimi robię? Zamieniam w ciasto. Na przykład w taką oto tartę z ciężkim, serowym nadzieniem, w którym schronienie znalazły dwudniowe truskawki. Na wierzchu ułożyłam banany, jabłka i gruszki. Efekt? Bardzo owocowe, letnie ciasto.
Składniki:
Kruche Ciasto:
1 żółtko
3/4 szklanki mąki pszennej
Pół kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Masa serowa:
0,5 kg twarogu mielonego w kostce
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 budyń waniliowy
2 garści truskawek
Na wierch:
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
Łyżka cukru
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do cukru, mąki, żółtka i kakao. Całość bardzo szybko zagniatamy. Wylepiamy formę, wcześniej posmarowaną masłem. Pieczemy mniej więcej 15 minut w 185 stopniach.
