Obiady

Serowo-owocowa tarta

1 Min. czytania

Często tak mam, że kupuję w nadmiarze różnego rodzaju owoce, które po paru dniach nie wyglądają już tak apetycznie jak w dniu zakupu. Co wtedy z nimi robię? Zamieniam w ciasto. Na przykład w taką oto tartę z ciężkim, serowym nadzieniem, w którym schronienie znalazły dwudniowe truskawki. Na wierzchu ułożyłam banany, jabłka i gruszki. Efekt? Bardzo owocowe, letnie ciasto.

Składniki:
Kruche Ciasto:
1 żółtko
3/4 szklanki mąki pszennej
Pół kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Masa serowa:
0,5 kg twarogu mielonego w kostce
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 budyń waniliowy
2 garści truskawek
Na wierch:
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
Łyżka cukru
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do cukru, mąki, żółtka i kakao. Całość bardzo szybko zagniatamy. Wylepiamy formę, wcześniej posmarowaną masłem. Pieczemy mniej więcej 15 minut w 185 stopniach.
Kiedy piecze się ciasto zabieramy się za masę. Truskawki po umyciu zgniatamy. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg-najlepszy jest mielony w kostce, wtedy masa jest zwarta i bardzo sernikowata. Całość należy bardzo dokładnie mieszać przy pomocy trzepaczki-tak by nie było grudek. Dodajemy budyń w proszku i mus z truskawek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy owoce. Tak naprawdę mogą być one dowolne- świetne będą brzoskwinie, morele, borówki czy jagody. Pieczemy aż masa serowa będzie zwarta-trwa to mniej więcej 45-50 minut w 180 stopniach. Banany i jabłka warto pod koniec pieczenia posypać cukrem, utworzy się smaczny karmel.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.