Dziś mam obiadową propozycję, kurczak na warzywach. Danie bardzo proste, z dużą ilością warzyw i smaku w sobie. Do tego naprawdę proste i bez nadmiaru pracy. Dobrze przygotowany kurczak nie jest zły, a wręcz przeciwnie, jest soczysty i pełen smaku. I z pewnością nie jest to nudne danie. Dziś wersja z dużą ilością warzyw. Lekka, delikatna, ale bardzo apetyczna i naprawdę sycąca. Mięso wyszło niesamowicie wręcz delikatne i soczyste, przesiąknięte różnymi aromatami. Czyli tak jak lubię. Polecam na weekendowy obiad, a ten weekend na szczęście coraz bliżej. Ciężki to jest tydzień!
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka ( u mnie 750 gramów)
1 cukinia
Kilka różyczek brokuła
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 łyżka oleju rzepakowego
100 ml bulionu
Marynata:
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Pieprz świeżo mielony
Sól
1 łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
Puree
Ze składników marynaty szykuję pastę, nacieram nią mięso i odstawiam na minimum kwadrans.
Rozgrzewam łyżkę oleju, obsmażam mięso przez 5 minut z każdej strony, zdejmuję z patelni.
Siekam cebulę i czosnek, podsmażam na lekko złoty kolor. Kroję cukinię w plastry, wrzucam na patelnię, dodaję brokuły oraz papryki, podduszam 5-6 minut, na koniec dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Całość zalewam bulionem, na warzywach układam kurczaka, duszę całość 25 minut, przewracam w czasie duszenia mięso kilka razy.
Gotowe danie podaję z puree.
Superb article, man!! you are really included a real advance area of knowledge I expect for may days. Hope you more article on it creates & let us to see.