Obiady

Kurczak na warzywach

1 Min. czytania
Dziś mam obiadową propozycję, kurczak na warzywach. Danie bardzo proste, z dużą ilością warzyw i smaku w sobie.  Do tego naprawdę proste i bez nadmiaru pracy. Dobrze przygotowany kurczak nie jest zły, a wręcz przeciwnie, jest soczysty i pełen smaku. I z pewnością nie jest to nudne danie.  Dziś wersja z dużą ilością warzyw.  Lekka, delikatna, ale bardzo apetyczna i naprawdę sycąca. Mięso wyszło niesamowicie wręcz delikatne i soczyste, przesiąknięte różnymi aromatami. Czyli tak jak lubię. Polecam na weekendowy obiad, a ten weekend na szczęście coraz bliżej. Ciężki to jest tydzień!



Składniki:


1 duża pierś z kurczaka ( u mnie 750 gramów)
1 cukinia
Kilka różyczek brokuła
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 łyżka oleju rzepakowego
100 ml bulionu 
Marynata:
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Pieprz świeżo mielony
Sól
1 łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
Puree

Ze składników marynaty szykuję pastę, nacieram nią mięso i odstawiam na minimum kwadrans. 
Rozgrzewam łyżkę oleju, obsmażam mięso przez 5 minut z każdej strony, zdejmuję z patelni. 
Siekam cebulę i czosnek, podsmażam na lekko złoty kolor.  Kroję cukinię w plastry, wrzucam na patelnię, dodaję brokuły oraz papryki,  podduszam 5-6 minut, na koniec dodaję pokrojone w kostkę pomidory.  Całość zalewam bulionem, na warzywach układam kurczaka, duszę całość 25 minut, przewracam w czasie duszenia mięso kilka razy. 
Gotowe danie podaję  z puree. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.