Ten weekend znów minął błyskawicznie, zdecydowanie zbyt szybko. Wiosenne porządki, zakupy, pucowanie i szorowanie, a na koniec dnia goście. Niedzielę planuję spędzić nieco spokojniej, chociaż dalej aktywnie. A po wszystkim, zjeść porządny, tradycyjny obiad. Kurczak czeka.
Kurczaka należy lekko opłukać i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą,pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Bułkę zalewam gorącą wodą.Namaczam rodzynki. Wątróbki płuczę, osuszam, usuwam dokładnie błonki. Bardzo drobno siekam nożem, dodaję namoczoną bułkę. Natkę pietruszki myję, siekam drobno, razem z rodzynkami dodaję do wątróbki.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z masłem, doprawiam,dodaję wątróbkę. Białka ubijam na sztywną pianę, łączę bardzo delikatnie z nadzieniem.
Kurczaka nadziewam wątróbką, delikatnie potrząsam, tak aby nadzienie równomiernie się rozłożyło. Można mięso zszyć, ale ja tego nie robię. Polewam mięso klarowanym masłem-około 2 łyżek i piekę 60-70 minut w 190 stopniach. Co kwadrans mięso polewam sosem z pieczenia, aby pozostał soczysty.
Mięso podaję z naturalnym sosem pieczeniowym, ryżem i surówką z marchewki.
Nigdy nie jadłam takiego kurczaka 🙂 Jadłam faszerowanego, ale nie pamiętam dokładnie, czym… Chyba pieczarkami i porem, ale głowy nie daję 🙂
pyszny obiad 🙂 ja przeważnie piekę kurczaka nie nadziewając.
Pyszny obiadek, na weekend można sobie pozwolić na coś bardziej czasochłonnego.
🙂
warto spróbować tego przepisu:)
;0
Uwielbiam!
Kurczaki po polsku podawało się i u mnie w rodzinnym domu, i u dziadków.
Przeważnie na letni obiad w ogrodzie z sałatą po polsku i domowym kompotem.
Moja babcia podobnie nadziewała drób, dzięki za przypomnienie! A Twój kurczak prezentuje się znakomicie! Idealny będzie na Święta 😉 Mniam!!!
Nigdy nie jadłam faszerowanego kurczaka. Dość często przygotowuję kaczkę nadziewaną jabłkami lub pomarańczami. Twój farsz brzmi apetycznie.
Nie lubię mięsa i staram się ograniczać spożywanie z niego wyrobów ale twój przepis wydaje się być bardzo smakowity 🙂
Obserwuje !!
Zachęcam zajrzeć na :
ONLY DREAMS – KLIK ♥
INSTAGRAM – KLIK ♥
Pozdrawiam Kochana 🙂
W dzieciństwie bardzo często jadłam tak faszerowanego kurczaka. Mój tato zaszywał igłą z nitką. Była cała ceremonia 🙂 Był pyszny. Niestety nie robiłąm jeszcze odkąd ''poszłam na swoje'' .Dziękuję za przypomnienie, potwierdzam ten kurczaczek faszerowny jest pyszny !
O taaaak Mistrzostwo! Powiem Ci ze kurczak wygląda niesamowicie Nigdy sama nie robiłam takiego farszu i mysle ze podkradne ta recepture i sprobuje wykonać choc troche podobne danie Zachwycilam się teraz i zastesknilam za mama która robila takiego kurczaczka Pozdrawiam cieplo
Bardzo apetyczny kurczaczek 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
polecam;)
🙂
🙂
I obiad jak się patrzy! Super 🙂
Na pewno pyszne danie i kawał dobrego mięska:-). Ale u mnie to na łatwiznę się idzie albo udka albo piersi, albo rosół :-((
Pyszny obiad. 🙂
🙂
🙂
🙂
Wyglada bardzo pysznie i to nadzienie 🙂
Pomimo tego ze nie przepadam za wątróbka to skusiła bym się na niego.
🙂
Pyszny! Z chęcią bym się skusiła. Lubię takie smaki. Wygląda świetnie i bardzo apetycznie. Złocisty!
Pozdrowionka serdeczne 🙂
🙂
Zjadłabym z chęcią takiego kuraka 🙂
🙂
Uwielbiam ☺
U mnie w niedzielę robię czasochłonne obiady 🙂 Fajny kurak!
Kurczaka z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam. Zapowiada się bardzo ciekawie 🙂
Już się głodna zrobiłam 🙂
Super obiad, od razu poczułam się głodna 🙂
Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂
😉
to koniecznie spróbuj:)
😉
polecam:)
😉
😉
Wygląda przepysznie <3
😉
ze wszystkich mięs jedynym za którym czasem zatęsknię jest kurczak, oczywiście nie na tyle abym miała go faktycznie zjeść ale przyznam, że zrobiłaś mi lekkiego smaka:)
🙂
Mniam , pyszności 🙂
🙂