Obiady

Sałatka makaronowa z fetą

2 Min. czytania
Czasem mi się wydaje, że mam pecha. Dużego pecha nad sobą, co czeka, czeka i bach. Atakuje. Bo jak inaczej wytłumaczyć sobie taka sytuację. Wieczór, spokojny wieczór w domu. Stoję w pokoju,rozmyślam gdzie położyłam pewną rzecz, ot kartkę z ważną informacją. Dumam tak sobie i stoję, nieruchomo oczywiście. Patrzę na półkę, wisi sobie spokojnie i zastanawiam się gdzież mam tę kartkę? I tak sobie myślę i nagle bum. Wielkie bum. Spadła półka. Stłukł się obraz, no raczej rama, szklana oczywiście. Do tego 4 elementy dekoracyjne, tak to nazywa, wazoniki itp. Spadła doniczka z kwiatkiem, i potłukł się kubek. Pełen herbaty oczywiście, z miodem,żeby było milej. Do tego z 20 książek jak nie więcej, wszystko zrobiło wielkie bum. Stałam jak zaczarowana. Chociaż  słowo „zaczarowana ” nie pasuje. Stałam przerażona. Drugi raz przydarzyła mi się taka historia. Z tym, że pierwszy raz szafa spadła mi na głowę, i skończyło się wanną pełną krwi i utratą przytomności. Drugi raz szafka padła do mych stóp,niczym zakochany młodzieniec. Tym razem oszczędzając moją osobą. Sama nie wiem jak to się stało,że chociaż stałam w samym centrum apokalipsy, tym razem nawet jeden odłamek szkła i innego ustrojstwa nie tknął mnie, nawet nie musnął? Co prawda z powodu siły wydarzenia wypadły mi z uszu kolczyki, których nie odnalazłam,ale to jedyna strata. Dziura w ścianie została przepięknie zaszplachlowana  i zamalowana. Szafka znów wisi. A na pocieszenie -po stracie obrazu, zrobiłam sobie kolacyjną sałatkę makaronową. Aczkolwiek pasuje na każdą porę dnia i nie tylko na pocieszenie. Jest pyszna, sycąca i wyjątkowo prosta. Sprawdzi się zarówno na obiad, lunch w pracy, a resztki idealnie nadadzą się na śniadanie. Spróbujcie.


Składniki:
Opakowanie kolorowego makaronu
Opakowanie sera Feta
13-15 suszonych pomidorów
3 łyżki ziaren słonecznika
Pieprz
Zioła Prowansalskie

Gotuję makaron al dente. Fetę kroję w średnią kostkę. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni. Pomidorki kroję na paski. Do makaronu dodaję ser, pomidorki i 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, wymieszanego z pieprzem i ziołami. Delikatnie mieszam składniki, posypuję prażonymi ziarnami słonecznika.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.