Obiady

Kurczak po polsku

2 Min. czytania
Weekend. Czas na porządny obiad. Bardziej pracochłonny, bo w sumie czemu nie? Dzisiejszy obiad to ukłon w stronę tradycji. Wyjątkowo domowy smak.  Smak, który towarzyszy mi od dziecka. Smak, który pojawiał się podczas niedzielnych obiadów, tych bardziej uroczystych. Początek wiosny to właśnie taka okazja. Kurczak nadziany. Solidnie nadziany na słodko. Wątróbka, rodzynki, i dużo, dużo i jeszcze więcej pietruszki. Bardzo tradycyjny przepis, rodzinny. Takiego kurczaka robiła moja prababcia, babcia i mama. Wszyscy go kochają, bo mięso jest soczyste, a nadzienie po prostu genialne, idealnie pasuje do mięsa i nadaje mu zupełnie nowy, inny smak. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam,że to danie nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni i nie wiadomo jak wielkich przygotowań. Zaskakująco prosto się robi takiego kurczaka. A wychodzi zaskakująco pyszne danie. Na samo wspomnienie tych aromatów i tego niesamowitego smaku robię głodna. Bardzo głodna. Mogłabym jeść go codziennie. Albo i nie. Bo gdybym jadła go dzień dnia to w końcu by mi spowszedniał, stał się taki zwyczajny i pewnie przestałby mi tak smakować.
Ten weekend znów minął błyskawicznie, zdecydowanie zbyt szybko. Wiosenne porządki, zakupy, pucowanie i szorowanie, a na koniec dnia goście. Niedzielę planuję spędzić nieco spokojniej, chociaż dalej aktywnie. A po wszystkim, zjeść porządny, tradycyjny obiad. Kurczak czeka.

Składniki:
1 duży kurczak zagrodowy (około 1,8 kg)
Pieprz ziołowy
Sok z połowy cytryny
Sól

Nadzienie:
0,5 kilograma wątróbki drobiowej
1 duża kajzerka
1 pęczek natki pietruszki
2 garści rodzynek
2 jajka
1 duża łyżka masła
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Dodatkowo masło klarowane

Kurczaka należy lekko opłukać i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą,pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Bułkę zalewam gorącą wodą.Namaczam rodzynki.  Wątróbki płuczę, osuszam, usuwam dokładnie błonki. Bardzo drobno siekam nożem, dodaję namoczoną bułkę. Natkę pietruszki myję, siekam drobno, razem z rodzynkami dodaję do wątróbki.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z masłem, doprawiam,dodaję wątróbkę. Białka ubijam na sztywną pianę, łączę bardzo delikatnie z nadzieniem.
Kurczaka nadziewam wątróbką, delikatnie potrząsam, tak aby nadzienie równomiernie się rozłożyło. Można mięso zszyć, ale ja tego nie robię. Polewam mięso klarowanym masłem-około 2 łyżek i piekę 60-70 minut w 190 stopniach. Co kwadrans mięso polewam sosem z pieczenia, aby pozostał soczysty.
Mięso podaję z naturalnym sosem pieczeniowym, ryżem i surówką z marchewki.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.