Jako dziecko na Wielkanoc dostawałam słodkości, czekolady, jajka z niespodzianką czy marcepanowe jajeczka. W tym roku zajączek przykicał tuż przed Wielkanocą i dostarczył mi zestaw różnych sosów. W zasadzie prezent zrobiłam sobie sama i wygrałam taki zestaw, ale jestem dużym dzieckiem, więc wersja z zajączkiem wydaje się milsza sercu dużego dziecka. Prezent bardzo mnie ucieszył, od razu chciałam wypróbować jakiś sos czy marynatę.To danie zrobiłam zaraz po świętach,kiedy to ochota na długie pichcenie jakoś uleciała Mięso wystarczy zamarynować-najlepiej wieczorem, a w porze obiadowej wystarczy nastawić wodę na ryż i podsmażyć mięso. Nieskomplikowany acz pyszny obiad. Kurczak w oryginalnej marynacie zaskakuje smakiem. Mamy tutaj świeżość limonki, delikatny smak ziół i ogień, którą zapewnia Tabasco. Szalenie mnie zaciekawiło połączenie majeranku z limonką, to dość nieoczywista para, ale jak udana. Danie podałam z brązowym ryżem i sałatą. Obiad gotowy w parę chwil, który smakuje jak z dobrej restauracji.
Podwójna pierś z kurczaka
Limonka
Cebula-średnia
Czosnek-3 ząbki
Tabasco
Majeranek, rozmaryn-po sporej szczypcie
Oliwa z oliwek-3 łyżki
Bulion(najlepiej domowy) 1/3 szklanki
Do podania:
Brązowy ryż i miks sałat
Przygotowuję marynatę- rozmaryn i majeranek łączę z 2 łyżkami oliwy. Dodaję parę kropli sosu Tabasco, sok i skórkę z jednej limonki. Piersi myję, osuszam i kroję w kostkę. Zalewam mięso marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.
Dziękuję;)
świetny prezent dla dużego dziecka, które lubi bawić się w kuchni;) Już sobie wyobrażam, ile jeszcze pyszności wyczarujesz!
🙂
No proszę, co za fajny pomysł na prezent! 🙂 Przepis z chęcią wypróbuję 🙂
😉
A ja nie mam w spizarce Tabasco. Chyba się wybiorę na zakupy;)
Wygląda fantastycznie, z chęcią bym skosztowała:)
Taki obiadek to ja poproszę 🙂
Podejrzewam, że jest aromatyczny, orzeźwiający i pyszny 😉