Obiady

Kurczak w limonkowo-ziołowej marynacie z Tabasco

1 Min. czytania

Jako dziecko na Wielkanoc dostawałam słodkości, czekolady, jajka z niespodzianką czy marcepanowe jajeczka. W tym roku zajączek przykicał tuż przed Wielkanocą i dostarczył mi zestaw różnych sosów. W zasadzie prezent zrobiłam sobie sama i wygrałam taki zestaw, ale jestem dużym dzieckiem, więc wersja z zajączkiem wydaje się milsza sercu dużego dziecka. Prezent bardzo mnie ucieszył, od razu chciałam wypróbować jakiś sos czy marynatę.To danie zrobiłam zaraz po świętach,kiedy to ochota na długie pichcenie jakoś uleciała Mięso wystarczy zamarynować-najlepiej wieczorem, a w porze obiadowej wystarczy nastawić wodę na ryż i podsmażyć mięso. Nieskomplikowany acz pyszny obiad. Kurczak w oryginalnej marynacie zaskakuje smakiem. Mamy tutaj świeżość limonki, delikatny smak ziół i ogień, którą zapewnia Tabasco. Szalenie mnie zaciekawiło połączenie majeranku z limonką, to dość nieoczywista para, ale jak udana. Danie podałam z brązowym ryżem i sałatą. Obiad gotowy w parę chwil, który smakuje jak z dobrej restauracji.

Składniki:

 Podwójna pierś z kurczaka
Limonka
Cebula-średnia
Czosnek-3 ząbki
Tabasco
Majeranek, rozmaryn-po sporej szczypcie
Oliwa z oliwek-3 łyżki
Bulion(najlepiej domowy) 1/3 szklanki
Do podania:
Brązowy ryż i miks sałat
 Przygotowuję marynatę- rozmaryn i majeranek łączę z 2 łyżkami oliwy. Dodaję parę kropli sosu Tabasco, sok i skórkę z jednej limonki. Piersi myję, osuszam i kroję w kostkę. Zalewam mięso marynatą i odstawiam w chłodne miejsce. 
Na oliwie podsmażam pokrojoną w piórka cebulkę i posiekane ząbki czosnku, gdy się zeszklą, dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę około 8 minut. Po tym czasie dolewam bulion i gotuję całość przez 2 minuty. Gotowe danie podaję z ryżem i sałatą.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.