Obiady

Kurczak w maślance i kukurydzy

1 Min. czytania
Każdy ma takie danie, które niekoniecznie bywa najzdrowszym daniem świata, ale za to szaleje się za nim i zajada z wielką przyjemnością. U mnie takim daniem jest filet z kurczaka w  chrupiącej panierce. No nic na to nie poradzę, bardzo, ale to bardzo go lubię. I od czasu do czasu pozwalam sobie na totalną rozpustę i szykuję takiego kotleta. I nie myślę o tłuszczu, zbędnych kaloriach i innych, niezbyt miłych rzeczach. Mój kurczak poleżał najpierw trochę czasu w maślance, następnie trafił na dział doprawiania, panierowania w płatkach kukurydzianych, potem został podsmażony, podpieczony, a na końcu wylądował na talerzu razem z puree. I warzywami na parze, tak by zachować pozory. Ale nie oszukuję się, nie chodziło tutaj o warzywa, a o solidny kawałek delikatnego mięsa, bardzo soczystego, dobrze doprawionego, z bardzo chrupiącą skórką. Po prostu kotlet idealny.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 duże jajko
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Mięso płuczę, osuszam, kroję na kotlety. Kurczaka zalewam maślanką, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Odstawiam ( najlepiej na noc) minimum na godzinę.
Jajko roztrzepuję, dodaję paprykę i mleko. Płatki kukurydziane kruszę przy pomocy tłuczka do kartofli.
Mięso wyjmuję z marynaty, posypuję solą i pieprzem. Panieruję w jajku,a  następnie w płatkach – mocno je dociskam. Smażę kotlety na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekam je kwadrans w piekarniku. Podaję z puree i warzywami na parze.

1506 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.