Obiady

Kurczak w maślance i kukurydzy

1 Min. czytania
Każdy ma takie danie, które niekoniecznie bywa najzdrowszym daniem świata, ale za to szaleje się za nim i zajada z wielką przyjemnością. U mnie takim daniem jest filet z kurczaka w  chrupiącej panierce. No nic na to nie poradzę, bardzo, ale to bardzo go lubię. I od czasu do czasu pozwalam sobie na totalną rozpustę i szykuję takiego kotleta. I nie myślę o tłuszczu, zbędnych kaloriach i innych, niezbyt miłych rzeczach. Mój kurczak poleżał najpierw trochę czasu w maślance, następnie trafił na dział doprawiania, panierowania w płatkach kukurydzianych, potem został podsmażony, podpieczony, a na końcu wylądował na talerzu razem z puree. I warzywami na parze, tak by zachować pozory. Ale nie oszukuję się, nie chodziło tutaj o warzywa, a o solidny kawałek delikatnego mięsa, bardzo soczystego, dobrze doprawionego, z bardzo chrupiącą skórką. Po prostu kotlet idealny.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 duże jajko
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Mięso płuczę, osuszam, kroję na kotlety. Kurczaka zalewam maślanką, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Odstawiam ( najlepiej na noc) minimum na godzinę.
Jajko roztrzepuję, dodaję paprykę i mleko. Płatki kukurydziane kruszę przy pomocy tłuczka do kartofli.
Mięso wyjmuję z marynaty, posypuję solą i pieprzem. Panieruję w jajku,a  następnie w płatkach – mocno je dociskam. Smażę kotlety na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekam je kwadrans w piekarniku. Podaję z puree i warzywami na parze.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.