Obiady

Kurczak w miodzie i musztardzie

1 Min. czytania
Co dziś na obiad? To pytanie często się pojawia w moim domu. Najczęściej musi być po prostu szybko i pożywnie. A już szczególnie w  wyjątkowo pracowitym tygodniu . Każdy dzień bywa istnym maratonem,spraw do załatwienia, oczywiście wszystko na wczoraj. Do domu wracam później niż zwykle, do tego dwa razy bardziej zmęczona niż zwykle. Dlatego też obiady muszą być proste, smaczne i bardzo,bardzo szybkie. Stąd też przepis na pierś z kurczaka w pysznej marynacie miodowo-musztardowej, którą zrobiłam drugi raz w ciągu jednego tygodnia. Połączenie dwóch różnych smaków-słodkiego i ostrego, nadało mięsu z kurczaka nowego wyrazu. Do tego całe danie robi się błyskawicznie,tyle co marynatę. Kiedy mięso się piecze, wystarczy ugotować ryż. W międzyczasie można zaś odpocząć, albo wręcz przeciwnie, nadrobić domowe zaległości. Wybór należy do Was. Ja zdecydowanie wybieram relaks. Tak powinno zaczynać się w końcu nowy tydzień.

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka ( 70 dg)
3 łyżki miodu lipowego
2 pełne łyżki musztardy rosyjskiej
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła

W miseczce ukręcam olej z miodem i musztardą, dodaję sól i pieprz. Marynatą dokładnie smaruję mięso z kurczaka, odkładam na kwadrans do lodówki. Po tym czasie przekładam do żaroodpornego naczynia i piekę 40 minut w 180 stopniach, W połowie pieczenia mięso posypuję wiórkami klarowanego masła. Ja kurczaka podałam z ryżem i surówką z marchewki.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.