
Dodatkowo jest mi bardzo miło dodać,że ciasto to zostało wyróżnione przez Martę z bloga Z Majeczką w kuchni w jej urodzinowym konkursie. Wiadomością podzieliłam się z babcią, która była zaskoczona, że takie proste ciasto, może zrobić wrażenie:)
Ucieram 3 jajka z 100 gramów kokosowego cukru. Dodaję ekstrakt śmietankowy i 400 ml śmietany. Dodaję 350 gramów mąki orkiszowej tortowej i łyżkę proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piekę przez 30 minut w 185 stopniach.
W garnuszku roztapiam 125 gramów masła z 5 łyżkami brązowego cukru, dodaję 100 gramów wiórków kokosowych i smażę -trzeba robić to ostrożnie, by nie spalić masy. Powinna zacząć karmelowo pachnieć i mieć złoty kolor.
Masą kokosowową smaruję ciasto, piekę je 10 minut. I studzę całkowicie przed pokrojeniem.
Jak dawno nie jadłam kokosanki…
🙂
Piękna jest ta złota warstwa przypieczonych wiórków na wierzchu, już czuję ich aromat 🙂
😀
Oj z chęcią bym zjadła 🙂
😉
😉
Wygląda pysznie, przepisy babć nigdy nie zawodzą 🙂
🙂
Ja uwielbiam wszystko co z kokosem więc bym się połąsiłą
prosto i pysznie to jest to 🙂
Bardzo smakowita ta kokosanka.
Uwielbiam wszystko co związane z kokosem.
Kolejny blog i kolejne kokosowe smaki! Jeszcze parę takich przepisów i się w fotelu nie będę mieścić! Kocham wszystko co kokosowe <3
Czujemy, że polubiłybyśmy się z tym ciachem 😀
Oj tam, jakbyś spróbowała naszych tortów to byś je pokochała 😀
Uwielbiam kokosowe smaki w ciastach, bardzo fajny pomysł 🙂
Taka babcia Stasia i jej kokosanki w tych czasach sa na wage zlota Uwielbiam ten smak!
Taka kokosanka musi zrobic wrazenie, moja babcia robi cos podbnego i z sentymentem wieeelkim spojrzałam na to ciacho ;0 Pozdrawiam i Ciebie i Babcię 😉
Nie słyszałam właśnie o cukrze kokosowym.
Dziękuję:)
😉
😉
😉
Wasze to co innego, ale te na maśle, babciu wybacz,ale są fuj;)
🙂
🙂
🙂
No widać, babcia ma przepis, w którym jest mistrzynią 🙂 Kokosanka na pewno smakuje znakomicie 😉
🙂
Uwielbiam wszystko z kokosem☺
Uwielbiam kokos, dlatego tez nie pogardziłabym takim ciachem teraz. c;
Masz wspaniałą Babcię!
Gotowanie prostych rzeczy jest zaletą, bo pielęgnujemy ulubione smaki.
A ta kokosanka musi smakować bajkowo!
Bardzo ciekawy przepis, super ciasto. Za kokosem bym poszła na koniec świata. 😉
🙂
🙂
🙂
🙂
Wygląda pysznie, zjadłabym teraz z wielka chęcią 😉