Ciasta

Kokosanka babci Stasi

2 Min. czytania
Dziś dzielę się z Wami rodzinnym przepisem. Przepisem na kokosankę Babci Stasi. Jak już wspominałam wiele razy, moja babcia wybitną kucharką nie była i nie jest. W zasadzie ciężko się temu dziwić, kilkanaście lat spędziła na Syberii, gdzie gotowało się to co było. Nikt nie myślał o wymyślnych daniach, składnikach i nauce gotowania. Pewnie dlatego moja babcia gotowała prosto i tak zwyczajnie. Najbardziej lubi pierogi, łazanki i kopytka. Kiedyś robiła je co tydzień, teraz już tylko zajada. Jeżeli chodzi o ciasta, to babcia niestety wielkim cukiernikiem nigdy nie była. Na wszelkie większe okazje był tort, kupione blaty biszkoptowe, przełożone maślanym kremem z kakao. Wybacz babciu,ale tortów nigdy nie lubiłam. I znielubiłam je na całe życie. Ale, ale,babcia miała w zapasie parę dobrych ciastkowych przepisów. W tym między innymi ten, na pyszną kokosankę. Niedawno wpadłam przypadkiem na babcię, stałyśmy obie w kolejce do bankomatu. Nagle przypomniało mi się to ciasto, poprosiłam babcię by szybko mi przypomniała jak się je robi. I od razu zabrałam się do pracy. Nie martwcie się,nie zaczęłam piec pod bankomatem, a  na spokojnie w domu. Moja rodzina oszalała, okazało się,że każdy tęsknił za babcimą kokosanką. Chociaż dodałam cukier kokosowy zamiast zwykłego, a mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową. Delikatne ciasto, bardzo miękkie, i wspaniała masa. Kokosowa z wyraźnie karmelową nutą. Chrupiąca, ale i ciągniąca się jak toffie. Po prostu ideał. Jedyną wadą jest ta, że ciasto znika zdecydowanie zbyt szybko.
Dodatkowo jest mi bardzo miło dodać,że ciasto to zostało wyróżnione przez Martę z bloga Z Majeczką w kuchni w jej urodzinowym konkursie. Wiadomością podzieliłam się z babcią, która była zaskoczona, że takie proste ciasto, może zrobić wrażenie:)




Składniki:
Ciasto:

3 jajka
350 gramów mąki orkiszowej tortowej
100 gramów cukru kokosowego
300 ml śmietany 12 %
Olejek śmietankowy

Masa:
125 gramów masła
100 gramów wiórków kokosowych
5 łyżek brązowego cukru

Dodatkowo :
masło i bułka tarta do formy

Ucieram 3 jajka z 100 gramów kokosowego cukru. Dodaję ekstrakt śmietankowy i 400 ml śmietany. Dodaję 350 gramów mąki orkiszowej tortowej i łyżkę proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą.  Ciasto piekę przez 30 minut w 185 stopniach.
W garnuszku roztapiam 125 gramów masła z 5 łyżkami brązowego cukru, dodaję 100 gramów wiórków kokosowych i smażę -trzeba robić to ostrożnie, by nie spalić masy. Powinna zacząć karmelowo pachnieć i mieć złoty kolor.
Masą kokosowową smaruję ciasto, piekę je 10 minut. I studzę całkowicie przed pokrojeniem.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

87 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.