Dodatkowo jest mi bardzo miło dodać,że ciasto to zostało wyróżnione przez Martę z bloga Z Majeczką w kuchni w jej urodzinowym konkursie. Wiadomością podzieliłam się z babcią, która była zaskoczona, że takie proste ciasto, może zrobić wrażenie:)
Ucieram 3 jajka z 100 gramów kokosowego cukru. Dodaję ekstrakt śmietankowy i 400 ml śmietany. Dodaję 350 gramów mąki orkiszowej tortowej i łyżkę proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piekę przez 30 minut w 185 stopniach.
W garnuszku roztapiam 125 gramów masła z 5 łyżkami brązowego cukru, dodaję 100 gramów wiórków kokosowych i smażę -trzeba robić to ostrożnie, by nie spalić masy. Powinna zacząć karmelowo pachnieć i mieć złoty kolor.
Masą kokosowową smaruję ciasto, piekę je 10 minut. I studzę całkowicie przed pokrojeniem.
Mmm, musiało smakować wybornie! 🙂
Moja Babcia całe życie piecze w kółko te same ciasta, i oczywiście, właśnie one są najlepsze 😉
Ja znielubiłam do końca życia torty przez tort bezowy cioci Teresy z 5 kg masła;) Fajna ta kokosanka!
smakowita ta kokosanka. Moja babcia też spędziła kilka lat na Syberii, od niem mam m.in. kilka przepisów na takie proste, ale nietypowe dla nas dania
😉
Moja babcia też masła nie żałowała:)
ja od babci mam masę litewskich przepisów, bo to Litwinka,ale większość babcia tylko zna z dzieciństwa, bo nie chciało jej się gotować ich samej;)
Takie rodzinne przepisy są najlepsze 🙂 Pyszności! A wszystko, co z kokosem idealnie odpowiada moim gustom 🙂 Pozdrowionka. Miłego wieczoru 🙂
Wygląda super, choć ta masa byłaby chyba dla mnie zbyt maślana…
Kocham wszystko co z dodatkiem kokosa. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Ł=
masa smakuje jak kokosowe toffie 😉
ja tak samo:)
Ta masa kokosowa jest nieco jak kajmak 🙂 Dlatego skradłaby moje serce. Moja babcia także prosto gotuje i wybitnych ciast nie piecze (w ogóle rzadko je robi – tę rolę przejęła jej córka), ale czasem w prostocie tkwi urok 😉
dokładnie, smakuje jak kajmak:)
Jak z kokosem to już mi się podoba 🙂
Muszę zrobić 🙂
Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Nie potrafię się kokosowemu łakomstwu oprzeć, niestety.
Bardzo fajna w wersji orkiszowej i z cukrem kokosowym, babcia może być dumna 🙂
mmmm…. chętnie bym zjadła nie jeden kawałek
😉
polecam:)
mam dokładnie tak samo,kokos chowam:)
🙂
to zapraszam:)
łaaaaaaaaaaaaaaa jak z kokosem to ja żrem!
🙂
Pycha, kokosowe smaki bardzo lubię 🙂
może kiedyś razem coś ugotujecie:)
🙂
uwielbiam kokos w każdej postaci, a kokosankę chętnie bym zjadła 🙂
Sandicious
Mam do Pani prośbę, by zechciała Pani sprawdzić składniki ciasta na spód i ilość śmietany; raz pisze Pani o 300 ml w składzie a w wykonaniu o 400 ml. Proszę o uściślenie bo chciałabym wykorzystać Pani przepis.
Oj nie powinnam oglądać przepisów takich dobroci po nocach 😀
Mmm Ale apetycznie wygląda 😉
Lenko ciasto to na pewnogół jest pyszne bo uwielbiam kokosy. Ja na codzień jestem pod ścisła kontrola dietetyka toteż o takich pysznisciach mogę pomarzyć. Pozdrawiam niedzielnie😀
niestety u mnie też cukrzycy, stąd cukier kokosowy i mąka orkiszowa by mieli mniejsze wyrzuty sumienia i lepsze samopoczucie 🙂
Oj rzeczywiście, powinno być 300 ml, już poprawiam, niecały duży kubek 🙂
🙂
🙂
Wspaniałe ciasto 🙂 Babcine przepisy zawsze są wyjątkowe 🙂
ciasta z takich prostych przepisów są najsmaczniejsze!
pozdrawiam Babcię 🙂
Pyszna, bardzo lubię ciasta kokosowe 🙂
aaale pysznie wygląda!!! 🙂
No to ja się częstuje, mniam 🙂
Takiej kokosanki to ja nie odmówię. 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂