Znów mi się to zdarzyło. Jedni byliby wściekli, ale ja zwęszyłam w tym przypadku okazję. Obudziłam się kwadrans przed budzikiem. Poczułam więc okazję by przygotować coś pysznego na śniadanie. Zamiast owsianek i innych płatków, zachciało mi się porannego pieczenia. Drożdżowe bułeczki odpadały. Za dużo przy nich zamieszania, upiekłby się pewnie gdy byłabym już przy swoim biurku w pracy, a do tego nie miałam drożdży,czyli strategicznego składnika. Zamiast więc tradycyjnych bułeczek, zabrałam się za błyskawiczne scones. Przygotowanie to ledwie 8 minut. Potem scones się pieką, a ja udałam się na sesję jogi. I po chwili,jadłam moje bułeczki z dużym kubkiem kakao i kawałkami mango. Moje scones są idealne na leniwe poranki. I te zabiegane również,bo robią się bardzo szybko. Wartościowa mąka orkiszowa, jogurt i dżem z rokitnika. Rokitnik to skarbnica witaminy C, tak potrzebnej w sezonie zimowym, nie tylko wzmacnia odporność, ale i dodaje energii. Orkiszowe scones z dżemem z rokitnika to cudowny sposób na początek dnia. Mięciutkie, delikatne, zdrowe, pełne smaku. Egzotyczny kokos i dawka goryczki z rokitnika. Musicie je spróbować, upieczcie je na weekendowe śniadanie. Na pewno je pokochacie tak jak ja.
A tymczasem rozkoszuję się tym,że jutro piątek. Co prawda cały dzień miałam wrażenie,że piątek nastał już dziś i trudno mi było przyjąć do wiadomości,że to dopiero jutro,ale już niedługo. Już za moment wyczekany weekend, i chwila oddechu.
A tymczasem rozkoszuję się tym,że jutro piątek. Co prawda cały dzień miałam wrażenie,że piątek nastał już dziś i trudno mi było przyjąć do wiadomości,że to dopiero jutro,ale już niedługo. Już za moment wyczekany weekend, i chwila oddechu.
Składniki na 8 bułeczek:
150 gramów jogurtu naturalnego
1 duże jajko
Pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 łyżki wiórków kokosowych
25 dg masła
1 łyżka proszku do pieczenia
Skórka z połowy cytryny
3 łyżki kokosowego cukru
8 łyżek dżemu Łowicz 100 % Rokitnik
W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia,wiórkami, cukrem i skórką z cytryny.
Dodaję jajko i jogurt, na koniec posiekane masło. Łączę składniki-robić to należy bardzo szybko,nie musi być bardzo dokładnie. Zagniatam ciasto, formuję kwadrat, dzielę go na 8 części. W środku każdej robię z boku nacięcie nożem, wkładam tam po łyżce dżemu z rokitnika, zlepiam. Bułeczki przekładam na blachę, wyłożona papierem do pieczenia i piekę 18-20 minut.
🙂
dziękuję:)
😉