Obiady

Kurczak w pesto

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Hej, miłośnicy kulinarnych wyzwań! Mamy kolejny miesiąc, dziś witamy razem czerwiec. I z tej okazji zapraszam Was na nowy przepis- kurczak w pesto!

Mój najnowszy kulinarny eksperyment to połączenie kurczaka, bakłażana i pesto w jednym daniu. Czy zdarza Wam się, że macie różne składniki w lodówce i zastanawiacie się, jak można je ze sobą połączyć? To właśnie takie chwile inspirują mnie do tworzenia nowych przepisów. Niezależnie od tego, czy eksperymenty kulinarne są dla Was codziennością, czy raczej od czasu do czasu lubicie zaszaleć w kuchni, jestem pewna, że zacieśnianie granic smakowych to niezwykła przygoda.

W moim przypadku, gdy na stole znalazły się soczyste kawałki kurczaka, dojrzały bakłażan i słoik pysznego pesto, moja wyobraźnia zaczęła pracować pełną parą. Jak te składniki mogłyby ze sobą współgrać? Jakie smaki mogłyby się ze sobą łączyć? To była dla mnie prawdziwa kuchenna łamigłówka, która nie mogła pozostać nierozwiązana.

Niezmiernie ciekawa efektów, postanowiłam połączyć te składniki w jedno harmonijne danie. Z wyobraźnią pełną oczekiwań i z niecierpliwością czekającą na efekty, zabrałam się do pracy. Kiedy aromaty zaczęły wypełniać kuchnię, a kolory na talerzu nabierały intensywności, wiedziałam, że eksperyment zaczyna się udawać.

Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu kurczaka, który stał się soczysty i aromatyczny, połączonemu z kremowym pesto i smakowitym bakłażanem, uzyskałam danie pełne zaskakujących połączeń smakowych. Ten wyjątkowy przepis sprawił, że mój obiad był nie tylko smaczny, ale także satysfakcjonujący. I tak właśnie rodzą się nowe pomysły kulinarne – z odwagą i ciekawością w sercu, eksperymentując z dostępnymi składnikami, tworzymy unikalne kompozycje, które przywołują uśmiech na naszych twarzach.

Dlatego zachęcam Was, moi drodzy, do podejmowania kulinarnych wyzwań i eksperymentowania w kuchni. Wykorzystajcie to, co macie pod ręką, a efekty Waszych działań mogą okazać się zaskakujące. Czy nie to właśnie czyni gotowanie takim ekscytującym procesem?

Nie mogę się doczekać, aby poznać Waszą opinię na temat tego dania, czy kurczak w pesto skradł Wasze serca?

Share

rb_lena
przygotowanie
30
gotowanie
45
ilość porcji
4
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Miska

  • 2 Blachy do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Obieraczka

Składniki

  • 12 pałek z kurczaka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 8 ząbków czosnku

  • 12 łyżeczek zielonego Pesto

  • Sól

  • Pieprz

  • Warzywa

  • 8 dużych ziemniaków

  • 2 średnie bakłażany

  • 20 pomidorków koktajowych

  • 3 łyżki oliwy

  • 4 ząbki czosnku

  • Duża garść suszonego tymianku

  • Garść słodkiej papryki

Przepis krok po kroku

1

Kurczak

Wyciskamy ząbki czosnku, łączymy z oliwą i pesto-8 łyżeczek, dodajemy sól i pieprz. Do miski wkładamy pałki kurczaka, dokładnie pokrywamy je marynatą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Następnie na blasze, wyłożonej papierem, wykładam kawałki kurczaka. Podpiekam przez 15 minut w 200 stopniach.
2

Warzywa

Bakłażany kroję w półplasterki. Ziemniaki dokładnie myję i kroję w cząstki. Przekładam je do miski, dodaję oliwę, tymianek, paprykę, sól i pieprz. Przekładam warzywa na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Dokładam w całości 4 ząbki czosnku. Wkładam warzywa do piekarnika. Piekę je razem z udkami przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia, dorzucam pomidorki.
3

Serwowanie

Po upieczeniu smaruję kawałki kurczaka pozostałym Pesto. Przekładam kurczaka z warzywami na talerze, polewam sosem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.