Śniadania na słodko

Owsianka z papają

8 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie moi drodzy czytelnicy! Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moją ulubioną poranną tradycją – czyli tworzeniem pysznych i pożywnych owsianek. Niedzielne poranki to dla mnie czas na eksperymentowanie z różnymi składnikami i tworzenie kulinarnych arcydzieł o bardzo wczesnej porze dnia. Dzisiejsza owsianka jest szczególnie wyjątkowa, bo zdecydowałam się dodać do niej papaję, orzechy i czekoladę. Gotowi na eksplozję smaków? Przygotujcie się, bo już zaczynamy, czeka na nas owsianka z papają, na słoneczny początek nowego tygodnia! Dla mnie wyjątkowego, bo pracuję jeden dzień i zaczynam urlop.

Papaję należy wybrać mocno dojrzałą, wtedy jest słodziutka i mocno soczysta. Papaja nie tylko zapewnia owsiance pyszny smak, ale również dostarcza witaminy C, błonnika i enzymów trawiennych. Ja owoc papai zmiksowałam na gęsty mus. Bardzo często w mojej owsiance lądując złociste orzechy. Najbardziej lubię mieszać różne rodzaje-włoskie, migdały i nerkowce. Dodają one nie tylko chrupkości, ale i dostarczają zdrowej porcji tłuszczów, które podtrzymują nas pełnymi energii przez cały dzień. Dzięki orzechom, czuję się gotowa na wszystkie sobotnie wyzwania. Czekolada, to ostatni, ale nie mniej ważny składnik. W moim przypadku, staram się wybierać gorzką, ponieważ jest najzdrowsza, i łagodzi słodki smak papai. Niewielka ilość czekolady, sprawia, że moja owsianka, nie tylko jest zdrowsza, ale i nabiera nieco luksusowego charakteru.

Podsumowanie: I tak, drodzy czytelnicy, oto moja wczorajsza owsiankowa ekstrawagancja z papają, orzechami i czekoladą! Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż z apetyczna, pożywna i kreatywna owsianka. Dzięki dodatkom takim jak papaja, orzechy i czekolada, każde śniadanie staje się małym świętem dla podniebienia. A co z wami? Jakie są wasze ulubione dodatki do porannej owsianki? A może macie jakieś weekendowe tradycje kulinarne? Dajcie znać w komentarzach!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
8
ilość porcji
2
całkowity czas
18

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Deska do krojenia

  • Blender

Składniki

  • 15 g nasion chia

  • 250 g zblendowanej papai

  • 100 g płatków owsianych górskich

  • 600 ml napoju owsianego lub mleka

  • 10 g orzechów włoskich posiekanych

  • 10 g posiekanych migdałów

  • Garść posiekanych nerkowców

  • 3 łyżki ekspandowanych ziaren pszenicy

  • 3-4 kostki czekolady gorzkiej

  • Cynamon

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki i nasiona chia wsyp do miski, dodaj napój roślinny i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Warto przygotować to wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc.
2

Serwowanie

Masę z płatków i chia przełóż do garnuszka i podgrzej przez 3-4 minuty. Przełóż masę do miseczek, dodaj mus z papai. Udekoruj czekoladą, posyp orzechami i cynamonem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.