Śniadania na słodko

Owsianka z papają

8 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie moi drodzy czytelnicy! Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moją ulubioną poranną tradycją – czyli tworzeniem pysznych i pożywnych owsianek. Niedzielne poranki to dla mnie czas na eksperymentowanie z różnymi składnikami i tworzenie kulinarnych arcydzieł o bardzo wczesnej porze dnia. Dzisiejsza owsianka jest szczególnie wyjątkowa, bo zdecydowałam się dodać do niej papaję, orzechy i czekoladę. Gotowi na eksplozję smaków? Przygotujcie się, bo już zaczynamy, czeka na nas owsianka z papają, na słoneczny początek nowego tygodnia! Dla mnie wyjątkowego, bo pracuję jeden dzień i zaczynam urlop.

Papaję należy wybrać mocno dojrzałą, wtedy jest słodziutka i mocno soczysta. Papaja nie tylko zapewnia owsiance pyszny smak, ale również dostarcza witaminy C, błonnika i enzymów trawiennych. Ja owoc papai zmiksowałam na gęsty mus. Bardzo często w mojej owsiance lądując złociste orzechy. Najbardziej lubię mieszać różne rodzaje-włoskie, migdały i nerkowce. Dodają one nie tylko chrupkości, ale i dostarczają zdrowej porcji tłuszczów, które podtrzymują nas pełnymi energii przez cały dzień. Dzięki orzechom, czuję się gotowa na wszystkie sobotnie wyzwania. Czekolada, to ostatni, ale nie mniej ważny składnik. W moim przypadku, staram się wybierać gorzką, ponieważ jest najzdrowsza, i łagodzi słodki smak papai. Niewielka ilość czekolady, sprawia, że moja owsianka, nie tylko jest zdrowsza, ale i nabiera nieco luksusowego charakteru.

Podsumowanie: I tak, drodzy czytelnicy, oto moja wczorajsza owsiankowa ekstrawagancja z papają, orzechami i czekoladą! Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż z apetyczna, pożywna i kreatywna owsianka. Dzięki dodatkom takim jak papaja, orzechy i czekolada, każde śniadanie staje się małym świętem dla podniebienia. A co z wami? Jakie są wasze ulubione dodatki do porannej owsianki? A może macie jakieś weekendowe tradycje kulinarne? Dajcie znać w komentarzach!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
8
ilość porcji
2
całkowity czas
18

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Deska do krojenia

  • Blender

Składniki

  • 15 g nasion chia

  • 250 g zblendowanej papai

  • 100 g płatków owsianych górskich

  • 600 ml napoju owsianego lub mleka

  • 10 g orzechów włoskich posiekanych

  • 10 g posiekanych migdałów

  • Garść posiekanych nerkowców

  • 3 łyżki ekspandowanych ziaren pszenicy

  • 3-4 kostki czekolady gorzkiej

  • Cynamon

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki i nasiona chia wsyp do miski, dodaj napój roślinny i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Warto przygotować to wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc.
2

Serwowanie

Masę z płatków i chia przełóż do garnuszka i podgrzej przez 3-4 minuty. Przełóż masę do miseczek, dodaj mus z papai. Udekoruj czekoladą, posyp orzechami i cynamonem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.