Obiady

Kurczak w sosie cytrynowym

1 Min. czytania

W weekendy lubię dłużej posiedzieć w kuchni, to taki czas kiedy mogę się zrelaksować przy mieszaniu, ukręcaniu, dodawaniu, krojeniu… Tym razem kupiłam jednak niekłopotliwą pierś z kurczaka, i już byłam gotowa zrobić zwykłe kotlety, kiedy pomyślałam-nie, czas na odmianę. Uśmiechnęła się do mnie cytryna, dodałam parę ziół, troszkę miodu, nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem czosnku, wszystko natarłam, upiekłam i bach, gotowe. Delikatne i wyjątkowo soczyste mięso, świetnie współgra z lekkim sosem cytrynowym. Sos jest kombinacją wielu różnych smaków. Lekką cytrynową gorycz łagodzi słodycz miodu i pieczonego czosnku. Do tego zioła. Zakochałam się w tym sosie. Cała moja rodzina uznała,że taki kurczak wart jest grzechu. Coś czuję,że jutro na obiad zrobię powtórkę.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
1,5 cytryny
Duża łyżka miodu
5 ząbków czosnku
Oregano-łyżeczka
Bazylia-łyżeczka
2 łyżki oliwy
Świeżo mielony pieprz
Sos:
Pół szklanki bulionu-najlepiej domowego rosołu
łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Zaczynam od umycia mięsa i dokładnego wysuszenia,. szykuję marynatę. Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę i wyciskam sok. Miażdżę ząbki czosnku. Łączę oliwę z sokiem cytryny i czosnkiem. Dodaję zioła. Pierś nacieram marynatą, posypuję pieprzem. Zostawiam w chłodnym miejscu na minimum dwie godziny.

Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty,przekładam do brytfanki i piekę około 15 minut w 165 stopniach. Czas na sos. Podgrzewam bulion, dodaję do niego marynatę. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszam z odrobiną sosu, wlewam do całości i gotuję do zgęstnienia. Sosem polewam mięso i piekę całość przez 35 minut.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.