Śniadania na słono

Pudding chia, imbir i truskawki

1 Min. czytania

Te małe nasionka kusiły mnie od dawna. Dawno też je kupiłam,ale kiedy już kupiłam przestały mnie tak kusić. Dopiero niedawno przypomniałam sobie o moim zakupie i postanowiłam użyć go w mojej kuchni. Ale cóż by tu zrobić? Przyznaję poszłam po najprostszej linii oporu. Bo czy pudding z nasionek chia można uznać za coś odkrywczego? Chyba nie. Połączyłam go jednak z truskawkowym musem o ciekawym imbirowym smaku. Znów nic odkrywczego, ostatnio jem truskawki jak szalona i niemal wszystko co zajadam posiada truskawkową wkładkę. Słodkie truskawki i ostra, a jednocześnie świeża nuta imbiru. Świetne połączenie. Razem z puddingiem tworzą świetną śniadaniową parę, albo propozycję na zdrowy deser. Wybór należy do Was. Ja pokochałam tę wersję na śniadanie.


Składniki:

Nasiona chia-3 łyżki
Mleko-pół szklanki
Laska wanilii
Truskawki-kilkanaście sztuk
Kawałek imbiru
Cukier-łyżeczka

Mleko gotuję razem z laską wanilii, zostawiam do przestudzenia. Nasionka chia zalewam mlekiem, po 10 minutach roztrzepuję je trzepaczką i wkładam do lodówki-najlepiej na całą noc.
Truskawki myję, usuwam szypułki,kroję na kawałki, zalewam odrobiną wody, dodaję starty imbir i ewentualnie cukier. Duszę aż owoce się rozpadną,studzę. Do miseczki przekładam mus truskawkowy, przykrywam puddingiem i gotowe.

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.