Sezon na kaszubskie truskawki uważam za rozpoczęty. Nasza Malena jest najlepsza na świecie. Dorodna, pełna słodyczy i wyjątkowego smaku lata. Nie mogę przejść obojętnie wobec stosów łubianek z naszym skarbem. Znoszę tony truskawek do domu i przerabiam. Na przykład na szybkie, ba błyskawiczne ciasto. Nazywam jej codziennym. Wystarczy bowiem połączyć składniki i w 5 minut ciasto ląduje w piekarniku. Miękkie, delikatne i pyszne. Moje ciasto na te chwile gdy nachodzi mnie ochota na domowy wypiek podczas pracowitego tygodnia. Ciasto idealne na wtorkowe popołudnie do porządnego kubka herbaty. Jako,że upały uciekły, wyjątkowo ciepłej, a nie mrożonej.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem,dodaję aromat śmietankowy. Do jajecznej masy dodaję jogurt naturalny i olej, dokładnie mieszam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników. Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto.
Truskawki myję, kroję na połówki, wykładam na ciasto. Piekę je przez 40 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie ciasta, u nas znikają szybciej, niż nadążę je robić 😉
Robiłam kiedyś i było pyszne :))