Obiady

Mięsne pierożki

2 Min. czytania
Rok temu byłam na regionalnym jarmarku. Z wielu rzeczy najbardziej zaciekawił mnie wykrawacz do pierogów-produkt litewski. Oczywiście kupiłam, mając w planie setki pierogów tygodniowo. Minął rok,a  ja nie zrobiłam ani jednego pierożka. Troszkę wstyd. Wczoraj mama ugotowała rosół, mięso miało zostać przekształcone w potrawkę. Uznałam jednak,że czas zająć się nowym-starym nabytkiem i zrobić mięsne pierogi. Bałam się,że piękna pogoda pokrzyżuje moje plany, że będę wolała ruszyć nad wodę, a nie dzielnie lepić pierogi,ale jak na zawołanie lato wzięło wolne, a deszcz  i szare niebo zatrzymało mnie w domu. Produkcję pierogów mogłam więc zacząć. Mój pomocnik poradził sobie świetnie, w końcu wyszły mi równe pierogi. Poprzednie dzieła były połączeniem abstrakcji z surrealizmem, zdecydowanie polecane dla tych, co nie jedzą oczami. Teraz mam idealne pierogi, zarówno w wyglądzie, jak i w smaku.

   Ciasto:
600 g mąki pszennej
60 g masła
1,5 szklanki gorącej wody
szczypta soli
      Farsz:
3 uda z kurczaka-z rosołu
Kawałek wołowiny z rosołu(ewentualnie)
1 marchewka, z rosołu
średnia pietruszki, z rosołu
1 szklanka rosołu
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, imbir i gałka muszkatołowa
garść posiekanej natki pietruszki

Mięso i warzywa wyjmuję z rosołu. Mięso oddzielam od kości,dzielę na małe kawałki, mielę w maszynce do mięsa razem z marchewką i pietruszką. Siekam cebulę, podsmażam ją na rozgrzanym maśle, dodaję czosnek. Cebulkę łączę z mięsem, dodaję przyprawy,zieloną pietrszukę i rosół, chwilę podsmażam i zostawiam na jakiś czas by wszystkie smaki się połączyły.

 Do dużej miski wsypuję mąkę z solą. Dodaję gorącą wodę i masło, zagniatam ciasto-najpierw łyżką, potem ręcznie. Gdy ciasto zrobi się jednolite stopniowo zaczynam je wałkować na cienkie placki. Ja wycinałam pierożki specjalną maszynką, ale można posłużyć się kieliszkiem, na środku kółka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi i odkładamy w chłodne miejsce-koniecznie należy przykryć gotowe pierogi ściereczką, w oczekiwaniu na gotowanie. 
Pierożki wkładam do gotującej się wody, i gotuję mniej więcej 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję ze skwarkami z cebulką

    1501 wpisy

    O autorze
    Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
    Artykuły
    Możesz również zobaczyć
    Obiady

    Oliwa i ogień. Wrocław.

    2 Min. czytania
    Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
    Obiady

    Niedźwiadek pod Holicą.

    1 Min. czytania
    Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
    Obiady

    Indyk w Parmezanie

    40 minut Min. gotowania
    Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

    46 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.