Obiady

Kurczak w sosie imbirowo-ananasowym

1 Min. czytania
Jestem wielką, wielką fanką dań z azjatycką nutką. Takie pomieszanie smaków. Trochę ostro, a trochę słodko. I taki właśnie jest ten kurczak. Słodki, ale i pikantny. Mi wyszedł mocno pikantny. Pewnie przez mój zakatarzony nos i słabe wyczucie ostrości. Rodzinę -która kocha ostre smaki, lekko piekło,a  ja dalej byłam przekonana, że danie jest  bardziej słodkie, niż ostre. Ostatecznie nikt nie narzekał i każdy zjadł swoją porcję z dużą przyjemnością. Pewnie prościej byłoby sięgnąć po gotowy sos ze słoika, ale nie od dziś wiadomo, że domowe znaczy lepsze. A ten sos nie wymaga wiele pracy, zaś daje wiele, wiele przyjemności.  Aczkolwiek w ten weekend nie będę gotować, ani sprzątać. Tym zajmą się inni. Ja będę odpoczywać i zwiedzać.

Składniki:
1 podwójna pierś  z kurczka
8 plastrów ananasa
1 szklanka soku ananasowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 cm kawałek imbiru
2- 3 łyżki sosu Sriracha
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka słodkiej papryki
Pół łyżeczki papryki chilli
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy

Do podania ryż

Pierś kroję w kostkę i przekładam do foliowego woreczka. Posypuję mąką, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładnie wstrząsam i odstawiam na kwadrans. Rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę kurczaka w przyprawach przez 5 minut.
W garnuszku rozgrzewam resztę oliwy. Siekam bardzo drobno czosnek i imbir, wrzucam na oliwę, posypuję brązowym cukrem i podsmażam około 2 -3 minut. Dodaję sok z ananasa, sos sojowy i sos Sriracha. Gotuję składniki na sos przez 2-3 minuty, następnie zalewam sosem mięso na patelni. Podgrzewam całość na małym ogniu.
Kroję w kostkę plastry ananasa, dodaję na patelnię, łączę z pozostałymi składnikami, duszę danie przez 10-`12 minut.
Podaję z ryżem, posypuję pietruszką.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.