Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka
Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem( 2 łyżki) i mąką- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zostawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie roztapiam masło, dodaję do niego mleko i wanilię.
W misce łączę mąkę z cukrem, dodaję mleczno-maślaną mieszankę i rozczyn. Dokładnie zagniatam gładkie ciasto- trwa to około 10 minut, przykrywam je ściereczką i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu.
Banany kroję na połówki, a każdą połówkę wzdłuż. Z podanych składników zagniatam drobną kruszonkę.
Z ciasta odrywam kulki, rozciągam je,smaruję odrobiną mleka, w środku kładę kawałki banana, posypuję kruszonką. Odstawiam na bok, a w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
Drożdżówki piekę 20-25 minut w 190 stopniach.
Kolejny etap terapii po wyrabianiu ciasta to jego zapach poczas pieczenia i po upieczeniu no i jedzenie xD
oj tak 😉
KIedyś robiłam podobne – banany dodawałam do środka plus gorzka czekolada a innym razem rozpaćkanego banana dodałam do ciasta drożdzowego (nie jako farsz ale do surowego), potem podzieliłam na poł i do jednej części więcej mleka i kakao a potem ślimaczki. I jedne i drugie smakowały mojej rodzince a w szczególnosci cioci 🙂 Niepozorny banan a jakie zastosowanie i smak 😉
To ja się poczęstuję jedną 🙂
Ach, jakie cudowne!
I ja jestem drożdżowa. Częstuję się…
Od czasu do czasu lubię zjeść sobie drożdżówkę.
🙂
😉
😉
banany są zaskakująco pyszne w wielu różnych ciastach, niekoniecznie tylko na surowo, jak najczęściej jemy:)
Kocham drożdżówki! Z bananem nie jadłam 😀
O proszę, z wersją z bananami się jeszcze nie spotkałam 🙂
Z bananem nie jadłam….
polecam więc:)
ja też jadłam pierwszy raz:)
trzeba więc spróbować;)
Kusicielka. 🙂
🙂
Wow, takich jeszcze nie jadłam i nie robiłam, a rez drożdżówki uwielbiam☺
polecam:)
My też drożdżówki uwielbiamy ale nie możemy jeść ich za często 🙁 A takiej z bananem to już w ogóle nigdy nie próbowałyśmy 🙂
polecam więc:)
uwielbiam:) do kawy!
Chyba wpadniemy na jedną 😉
🙂
zapraszam;)
Dokładnie tak jest 🙂
O Tak! Drożdżówka to mogło by być moje drugie imię. Świetny przepis 😍
Ja też lubię drożdżówki 🙂 ale o drożdżówko wej krwi nic nie wiem 😉
właśnie takową zajadam:D
dziękuję 🙂
😉
Wyglądają smakowicie! Aż sama spróbuję zrobić 🙂 Mój blog
polecam;)