Obiady

Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym

1 Min. czytania
Danie z kategorii tych, które można przygotować w parę minut.  Szczególnie sprawdzi się w te leniwe dni, kiedy nie chce się gotować. Ja tak miałam właśnie teraz. Szybka decyzja, jest weekend, zgodnie z planem ma być ładna pogoda, więc mała wycieczka i ruszamy z domu na południe kraju. To był dość szalony wyjazd, ale po męczącym psychicznie i fizycznie wrześniu bardzo mi potrzebny. Szansa na reset i oderwanie się od codzienności. Chociaż z początku nie byłam wielką entuzjastką tej podróży, to ostatecznie cieszę się, że dałam się namówić. Jedyne moje zastrzeżenie? Jak co tydzień takie samo, dopiero co był piątkowy wieczór, nie zdążyłam się odwrócić,a znów witam się z nowym tygodniem. Zupełnie nie mam pojęcia jak to zleciało. Mam nieprzyjemne wrażenie, że każdy kolejny weekend, jest coraz krótszy, a ja coraz bardziej zmęczona. Chyba dopadło mnie jesienne przesilenie….

Składniki:
60 dg piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
1 duży pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszanego z 100 ml wody
1 mała czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Natka pietruszki

Mięso opłukuję, kroję w średniej wielkości paski
Czosnek i cebulkę siekam. Rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebulę, przesmażam 2 minuty, dodaję mięso, posypuję solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażę około 7 minut.
Pomidora kroję w kostkę, paprykę w paski, dodaję na patelnię, smażę razem 5 minut. Całość zalewam koncentratem pomidorowym, duszę 10 minut.
Danie podaję z ryżem i posypuję natką pietruszki.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.