
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki.
W garnuszku roztapiam masło, smażę je do momentu aż zmieni kolor na brązowy i zacznie orzechowo pachnieć – trwa to około 10 minut. Smażę masło na małym ogniu, dbając by się nie przypaliło.
W misce ucieram jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaję lekko przestudzone masło, dokładnie łączę składniki. Powoli dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeżeli masa wydaje się za gęsta można dodać trochę mleka, jeżeli za rzadka dodaję mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.Wylewam ciasto, układam śliwki, skórką do dołu. Posypuję kruszonką, placek piekę 50-55 minut w 190 stopniach.
A ja lubię śliwki – im większe tym lepiej xD Śliwkowe powidła również są przepyszne tak jak i murzynek z ich dodatkiem i inne ciacha 😀
Kocham śliwki! Zawsze gdy mają być do ciasta to mi szkoda, bo zajadam się takimi świeżymi 🙂
🙂
🙂
Po prostu wspaniały. Częstuje się 🙂
🙂
Wygląda przepysznie, pewnie smakuje bajecznie:)
smakuje po prostu pycha 🙂
Już sam tytuł wpisu jest pyszny!
Poproszę duży kawał…
Uwielbiam takie placki 🙂 Mniam, mniam 🙂
🙂
już się kroi:)
wygląda smacznie;)
Uwielbiam ciasta z kruszonką 🙂 Cynamonowa smakuje genialnie 🙂
Coś cudownego! :))
Oj śliwki to ja tylko lubię same, w wypiekach mi nie podchodzą.
u mnie odwrotnie, surowych nie tknę:)
🙂
🙂
🙂
Raczej nie lubię takich "suchych"
nie jest suche:)
😀 jemy:D
Z chęcią wypróbuję przepis 😀 Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
🙂
Jakie pyszności 🙂
🙂
Jejku, śliwki i cynamon <3
🙂
Ze śliwkami i kruszonką to jedno z lepszych połączeń <3
Tak, masz rację to takie podsumowanie jesieni. Idealne ciacho na ten czas 🙂
Uwielbiam ślikowe, u mnie gości czesto na stole i szybko znika 🙂
Ciasto ze śliwkami to biorę w ciemno, uwielbiam takie pieczone soczyste śliwki 🙂
😉
🙂
😉
😉
Kocham śliwki. 🙂
Śliwki kocham w cieście takim jak to ale równie mocno na surowo 🙂 Pycha!
🙂
🙂
Uwielbiam śliwki i cynamon 🙂
🙂