Ciasta

Maślany placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką

2 Min. czytania
Placek ze śliwkami to dla mnie kwintesencja jesieni. Kiedy gości w moim domu to już wiem, że nadeszła jesień. Same śliwki są mi obojętne. Obojętne na surowo. Nie jadam ich po prostu. Co innego śliwkowe powidła, te uwielbiam, szczególnie w towarzystwie twarożku i maślanej bułeczki. Uwielbiam też wszystkie śliwkowe wypieki. Uwielbiam ten zapach pieczonych śliwek w połączeniu z cynamonem. I właśnie tęsknota za tymi aromatami spowodowała, że upiekłam to ciasto. Jak się mogliście przekonać, najbardziej lubię proste wypieki. Nie jestem wielką fanką bardzo pracochłonnych ciast. Owszem, od czasu do czasu, mam na nie ochotę, ale z reguły wybieram proste i szybkie przepisy. Ten placek oczywiście taki jest. Robi się go szybko, zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Bardzo maślany, śliwkowy, z wyraźnie cynamonową kruszonką, której jak widać nie żałowałam, w końcu jak już ma być kruszonka, powinno być jej naprawdę sporo. Nie powinna być dekoracją, a integralną częścią wypieku. W tym przepisie bardzo ważne jest dobre masło. Żadna margaryna do pieczenia, ani żaden miks. To musi być tradycyjne masło, tylko ono da cudownie orzechowy aromat i ten wyraźny i intensywny kolor. Tej wersji śliwkowego placka po prostu musicie spróbować.

Składniki:
150 gramów masła
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jajka ( albo 3 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy
10-12 śliwek

Kruszonka:
50 gramów masła
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
Ekstrakt waniliowy

Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki.
W garnuszku roztapiam masło, smażę je do momentu aż zmieni kolor na brązowy i zacznie orzechowo pachnieć – trwa to około 10 minut. Smażę masło na małym ogniu, dbając by się nie przypaliło.
W misce ucieram jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaję lekko przestudzone masło, dokładnie łączę składniki. Powoli dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeżeli masa wydaje się za gęsta można dodać trochę mleka, jeżeli za rzadka dodaję mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.Wylewam ciasto, układam śliwki, skórką do dołu. Posypuję kruszonką, placek piekę 50-55 minut w 190 stopniach.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.