Obiady

Kurczak z ryżem. Aromatyczna marynata jogurtowa

2 Min. czytania

 Witam Was w nowym tygodniu. Będzie to zakręcony czas, bo w piątek zaczynam urlop. Czas ostro wziąć się do pracy, i przygotować firmę na moją nieobecność. Kiedyś nie zwracałam większej uwagi na urlop. Ot, brałam 5 dni i jechałam na kilka dni. Teraz zdecydowanie bardziej doceniam wartość urlopu, zmienienia otoczenia i  oderwania się od codzienności. Tym razem znów jadę w góry. Rok temu był Bieszczady, czyli wschód. W tym roku Pieniny, czyli Środek. Teraz zachód i Sudety. No tak, ludzie morza na urlopy najchętniej jadą w odwrotnym do morza kierunku. Nie mogę się doczekać. A jak na złość, te ostatnie dni przed urlopem ciągną się niczym makaron. No dobrze, czemu ja wspominam o makaronie, kiedy tak naprawdę chcę zaprosić na danie z ryżem? Tego nie umiem wytłumaczyć, wracam więc do przepisu. A ten przepis naprawdę warto wypróbować. Danie jest proste i zasadniczo składa się z czterech głównych składników. Reszta to przyprawy, ale nie oszukujmy się, to one tworzą to danie. Bez curry, kuminu, imbiru czy goździków, to danie byłoby banalne i nijakie. A wychodzi nam niesamowicie aromatyczna potrawa, która przenosi nas w azjatyckie rejony. Kurczak marynowany w jogurcie jest niesamowicie delikatny i miękki. A dzięki przyprawom, zyskuje nowy wymiar smaku. Koniecznie ruszcie w kulinarną podróż i zróbcie to danie.


Składniki:

0,5 kg mięsa  z udka kurczaka ( bez skóry i kości)

250 gramów jogurt greckiego

1 czubata łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 płaska łyżeczka mielonych goździków

1 łyżeczka mielonego imbiru

Sól

Pieprz


Dodatkowo:

250 gramów ryżu Basmati

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 listki laurowe

Kawałek ostrej papryczki-posiekany

2 garście kolendry

1 łyżka cukru

200 ml wody

1 łyżka oleju

Mięso kroję w kostkę, średniej wielkości. 

W zamykanym pojemniku, łączę  jogurt ze wszystkimi przyprawami, wkładam mięso, dokładnie mieszam, odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny,a  najlepiej na noc. 

Gotuję ryż, powinien być al dente- ja gotuję 5 minut krócej niż zaleca producent. 

Miażdżę czosnek, siekam cebulę w piórka. Rozgrzewam olej. 

Na oleju podsmażam cebulkę, posypuję ją cukrem, smażę na złoto, około 6-7 minut, zdejmuję z patelni, odkładam na talerzyk.

Na reszcie oleju podsmażam czosnek, dodaję liście laurowe i posiakane chilli= smażę minutę. Następnie dodaję mięso razem z  całą marynatą, smażę 5 minut, często mieszając zawartością patelni.

Na wierzchu układam ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę, zalewam danie wodą, przykrywam pokrywką i duszę 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. 

Gotowe danie posypuję kolendrą. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.