Ciasta

Babeczki makowo-cytrynowe

2 Min. czytania

 I mamy wrzesień. Jako dziecko, w szkolnych czasach, 1 września oznaczał koniec lata, koniec wakacji i powrót do codziennej rutyny. Oj, bywało ciężko! W czasach studenckich, wakacje trwały do października, ale nie wiem czemu, wraz z 1 września, czułam, że minęło lato. A teraz? Tak samo czuję koniec lata, wraz z początkiem sierpnia. Chociaż jutro jadę na swój urlop, to mam dziwne wrażenie, że będzie to już jesień. W każdym razie, aby osłodzić sobie i Wam, ten czas, przygotowałam babeczki. Najlepsze babeczki makowo-cytrynowe. Co je wyróżnia? Cudowna konsystencja i niesamowity smak. Te babeczki wyszły po prostu przepyszne. A wszystko dzięki temu, że zostawiłam ciasto na 40 minut w spokoju. Proszek do pieczenia zrobił swoje, babeczki wyszły niezwykle puszyste, idealnie wyrośnięte i genialne w smaku. Mogą być zarówno świetnym deserem, jak i pysznym drugim śniadaniem. W sam raz na początek szkoły. Ja na pewno wezmę je z sobą w podróż, w końcu przede mną 7 godzin jazdy autem. Zróbcie je już dziś, są banalnie proste i z pewnością, chętnie pomogą przy ich pieczeniu najmłodsi. Oczywiście, jeżeli nie macie małych uczniów w domu, też je upieczcie. Aby umilić sobie początek września. Zapewniam, na jednej babeczce się nie skończy. Coś czuję, że to  będzie Was ulubiony przepis na makowe babeczki, z wyraźną, cytrynową nutą. 

To co kto je piecze? Ja tymczasem będę dziś myśleć, jak spakować się na tydzień, w jedną małą torbę?

Składniki:

1 duże jajko, albo 2 małe

100 gramów jogurtu greckiego

200 ml mleka

80 ml oleju rzepakowego

300 gramów mąki pszennej

6 łyżek maku

10 łyżek erytrytolu

1 duża cytryna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę, wyciskam sok. 

Do miski przekładam mleko, olej, sok z cytryny, jajko i jogurt, mieszam. Do płynnych składników dodaję erytrytol ( albo cukier), mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i mak. Mieszam przez chwilę szpatułką, tylko do połączenia się składników. Zostawiam ciasto na 40 minut. 

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni, napełniam foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 8-10 minut w 185 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 170  stopni i dopiekam kolejne 8-10 minut. 

Kiedy babeczki się studzą, ucieram lukier, polewam nimi babeczki. 

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.