Obiady

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

2 Min. czytania

 Dziś zapraszam Was na pyszny obiad! Serwuję Wam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Danie syte, ale niezbyt ciężkie. Na nadchodzącą jesień będzie idealne. Do tego, co najlepsze, świetnie się je odgrzewa, i warto zrobić więcej tej pysznej zapiekanki. Muszę przyznać, że smakuje odrobinę podobnie do lazanii. Taka polska, swojska wersja z ziemniakami. Powiem Wam szczerze, to pyszne danie, które chce się jeść i jeść. Nawet kilogramami! No dobrze, może nieco przesadzam, ale naprawdę byłam zaskoczona tym smakiem. Z ciekawostek, to danie powstało z okazji czyszczenia lodówki. Przed wyjazdem chciałam wyjeść nadmiar warzyw, czyli paprykę, seler naciowy i ziemniaki. Miałam też nadmiar sera i zapomniany kubeczek śmietanki kremówki, która miała dwa dni do końca daty ważności. W zamrażarce szukałam zaś miejsca na maliny, które u teściowej zaczęły dojrzewać jak na zawołanie. Musiałam więc wyjąć mięso. I tak oto, z kompletnego przypadku, powstało wspaniałe danie. Wydaje się nieco pracochłonne, ale zdecydowanie takie nie jest. Ziemniaki możecie śmiało ugotować dzień wcześniej, skraca to czas przygotowania zapiekanki. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i już dziś przygotujecie tę zapiekankę. 

 

Składniki na 4-5 porcji obiadowych:

Baza:

1 kg ziemniaków

2 łyżki przyprawy do ziemniaków

Nadzienie:

0,5 kg mięsa mielonego z szynki

1 papryka

4 laski selera naciowego

3 ząbki czosnku

2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

Sól

Pieprz

Sos:

1 jajko

250 ml śmietanki 36 %

100 gramów tartego sera żółtego

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sól

Pieprz

Ziemniaki obieram i gotuję 15 minut. Kroję w plasterki. 

Czosnek kroję w  plasterki. Paprykę w grubsza kostkę, a selera w półplasterki.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam czosnek razem z selerem przez 2 minuty, dodaję mięso. Mięso doprawiam wszystkimi przyprawami, smażę aż mięso zmieni kolor, dodaję wtedy paprykę i smażę 3 minuty, wtedy też dodaję koncentrat, mieszam i odstawiam na bok. 

Do miski wlewam śmietankę, wbijam jajko i dokładnie mieszam, dodaję ser, sól,pieprz i gałkę. Łączę składniki delikatnie mieszając. 

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.

Formę do pieczenia wykładam papierem ( można użyć również naczynia do zapiekania). Układam na dnie warstwę ziemniaków i posypuję je obficie przyprawą, wykładam całe mięsne nadzienie i przykrywam pozostałymi ziemniakami. Danie polewam sosem. Zapiekankę piekę 25 minut, aż ser się ładnie zezłoci. 

Podaję od razu po przygotowaniu. 

Zapiekankę można śmiało odgrzewać następnego dnia. 

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.