Dziś zapraszam Was na pyszny obiad! Serwuję Wam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Danie syte, ale niezbyt ciężkie. Na nadchodzącą jesień będzie idealne. Do tego, co najlepsze, świetnie się je odgrzewa, i warto zrobić więcej tej pysznej zapiekanki. Muszę przyznać, że smakuje odrobinę podobnie do lazanii. Taka polska, swojska wersja z ziemniakami. Powiem Wam szczerze, to pyszne danie, które chce się jeść i jeść. Nawet kilogramami! No dobrze, może nieco przesadzam, ale naprawdę byłam zaskoczona tym smakiem. Z ciekawostek, to danie powstało z okazji czyszczenia lodówki. Przed wyjazdem chciałam wyjeść nadmiar warzyw, czyli paprykę, seler naciowy i ziemniaki. Miałam też nadmiar sera i zapomniany kubeczek śmietanki kremówki, która miała dwa dni do końca daty ważności. W zamrażarce szukałam zaś miejsca na maliny, które u teściowej zaczęły dojrzewać jak na zawołanie. Musiałam więc wyjąć mięso. I tak oto, z kompletnego przypadku, powstało wspaniałe danie. Wydaje się nieco pracochłonne, ale zdecydowanie takie nie jest. Ziemniaki możecie śmiało ugotować dzień wcześniej, skraca to czas przygotowania zapiekanki. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i już dziś przygotujecie tę zapiekankę.
Składniki na 4-5 porcji obiadowych:
Baza:
1 kg ziemniaków
2 łyżki przyprawy do ziemniaków
Nadzienie:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 papryka
4 laski selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól
Pieprz
Sos:
1 jajko
250 ml śmietanki 36 %
100 gramów tartego sera żółtego
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
Ziemniaki obieram i gotuję 15 minut. Kroję w plasterki.
Czosnek kroję w plasterki. Paprykę w grubsza kostkę, a selera w półplasterki.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam czosnek razem z selerem przez 2 minuty, dodaję mięso. Mięso doprawiam wszystkimi przyprawami, smażę aż mięso zmieni kolor, dodaję wtedy paprykę i smażę 3 minuty, wtedy też dodaję koncentrat, mieszam i odstawiam na bok.
Do miski wlewam śmietankę, wbijam jajko i dokładnie mieszam, dodaję ser, sól,pieprz i gałkę. Łączę składniki delikatnie mieszając.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
Formę do pieczenia wykładam papierem ( można użyć również naczynia do zapiekania). Układam na dnie warstwę ziemniaków i posypuję je obficie przyprawą, wykładam całe mięsne nadzienie i przykrywam pozostałymi ziemniakami. Danie polewam sosem. Zapiekankę piekę 25 minut, aż ser się ładnie zezłoci.
Podaję od razu po przygotowaniu.
Zapiekankę można śmiało odgrzewać następnego dnia.
ale to musi być pyszne
Bardzo lubię taką zapiekankę. Pychota.
🙂
jest!
takie porządkowe dania są zawsze pyszne:)
🙂
Lubię ale mąż mi przestał coś lubić i dawno nie robiłam 😉
🙂
Mniaaam 👍😊
Pomysłowo i treściwie 🙂
;0
🙂
Nie wiem kiedy jadłem zapiekankę? 😉
trzeba spróbować 🙂
Bardzo lubię takie zapiekanki. Trzeba będzie zrobić 🙂
mielone zamienię na wege mielone i myślę, że będzie równie pysznie 🙂
nic tylko jeść;D