Obiady

Kurczakowe racuszki

1 Min. czytania
Nie wytrzymałam zbyt długo bez porcji racuszków. Ale tym razem zamiast słodkiej wersji wymyśliłam sobie kurczaka w formie racuszków. Proste a bardzo pyszne. Czyli do rzeczy, kolejny raz ogarnął mnie dylemat cóż zrobić na obiad-koniecznie nic skomplikowane, a raczej na szybko, kolejny raz kupiłam kurze filety. I co, znów usmażyć zwykłe kotlety? A może by tak inaczej? Stąd też mięso przybrało formę kwadracików, które utonęły w pysznym cieście z wyraźną nutą szczypiorku i papryki. Placuszki robi się szybko, prosto, a smak zaskakuje. Oczywiście pozytywnie. Mój brat brał dokładkę za dokładką, teraz prosi tylko o taką formę przygotowania kotletów, więc może i Was skuszą kurczakowe racuszki ze szczypiorkiem?

Składniki na 10 placuszków:


Pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
150 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
Szczypiorek
Słodka papryka-łyżeczka
Ostra papryka-pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia
Łyżka masła

Pierś delikatnie myję, wkładam do garnka w wrzącą wodą i gotuję około 8-10 minut. Po tym czasie chwilę studzę mięso i kroję w kostkę.  Dodaję obie papryki, sól i pieprz.
Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i mąkę, miksuję całość na gładkie ciasto,delikatnie dodaję pianę z białek. Siekam pęczek szczypiorku, dodaję do mięsa. Do ciasta dodaję kawałki kurczaka, delikatnie mieszam całość.
Rozgrzewam oliwę, dodaję masło, łyżką wykładam ciasto na patelnię, smażę racuszki po 3 minuty z każdej strony, posypuję szczypiorkiem.

1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.