Pierś delikatnie myję, wkładam do garnka w wrzącą wodą i gotuję około 8-10 minut. Po tym czasie chwilę studzę mięso i kroję w kostkę. Dodaję obie papryki, sól i pieprz.
Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i mąkę, miksuję całość na gładkie ciasto,delikatnie dodaję pianę z białek. Siekam pęczek szczypiorku, dodaję do mięsa. Do ciasta dodaję kawałki kurczaka, delikatnie mieszam całość.
Rozgrzewam oliwę, dodaję masło, łyżką wykładam ciasto na patelnię, smażę racuszki po 3 minuty z każdej strony, posypuję szczypiorkiem.
Nie wytrzymałam zbyt długo bez porcji racuszków. Ale tym razem zamiast słodkiej wersji wymyśliłam sobie kurczaka w formie racuszków. Proste a bardzo pyszne. Czyli do rzeczy, kolejny raz ogarnął mnie dylemat cóż zrobić na obiad-koniecznie nic skomplikowane, a raczej na szybko, kolejny raz kupiłam kurze filety. I co, znów usmażyć zwykłe kotlety? A może by tak inaczej? Stąd też mięso przybrało formę kwadracików, które utonęły w pysznym cieście z wyraźną nutą szczypiorku i papryki. Placuszki robi się szybko, prosto, a smak zaskakuje. Oczywiście pozytywnie. Mój brat brał dokładkę za dokładką, teraz prosi tylko o taką formę przygotowania kotletów, więc może i Was skuszą kurczakowe racuszki ze szczypiorkiem?
Pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
150 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
Szczypiorek
Słodka papryka-łyżeczka
Ostra papryka-pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia
Łyżka masła
ooo.. mój brat robi podobne, ale do ciasta daje chyba jeszcze majonez i ser? Dość kaloryczne, ale on się nimi zachwyca 🙂
Sprzedam mu Twoją wersję 🙂
mmm chętnie bym zjadła takie kurczakowe cuda 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
takie placuszki to mi się podobają 🙂
Robiłam kiedyś w wersji wytrawnej, ale na dodatek piersi z kurczaka bym nie wpadła 😛
Bardzo fajny pomysł:)
Fajne są takie racuszki z kurczakiem 🙂 Kiedyś miałam okazję jeść, pycha 🙂
Wyglądają super! Mnie już skusiły 🙂
😉
😉
dziękuję:)
polecam spróbować:)
😉
😉
Widziałam właśnie te wersje z majonezem, ale właśnie dla mnie zbyt tłusto, tak jest lżej:)
Świetne na obiadek 🙂
Wygląda jak podane w wykwintnej restauracji :))
😉
😉
Fajny pomysł na obiad 😀 Ze surówką muszą smakować naprawdę super 😀
Pomysłowe racuszki i smaczne 🙂
😉
😉
Ciekawie wyglądają te placuszki. Aż sama mam chęć ich próbować. 😉
😉
Robiłam kiedyś podobne, są pyszne:)
robię podobne, ale z surowego mięsa, bardzo lubię;)
😉
te szybciej się smażą;)
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
świetny przepis, myślę, że dzieci skusiłyby się na kurczaka w takiej wersji:) zastanawiam się czy mogę zamienić mąkę pszenną na pszenną razową? mała literówka w tytule?:):) pozdrawiam
Też takie robię, czasem dorzucę jeszcze papryki, czasem pieczarek, w zależności co tam w lodówce akurat znajdę.
dziękuję:)
O tak, śmiało można dawać co się chce 🙂
Dziękuję, nie zauważyłam,że z racuszkami zjadłam a:)
Śmiało można dać inną mąkę:)
Super placuszki 🙂
😉
Ciekawy pomysł, a kurczaka uwielbiam.
😉
Placki wytrawne lubię chyba jeszcze bardziej niż te na słodko 🙂
Ja chyba zaczynam lubić je tak samo jak na słodko-a zawsze zdecydowanie wolałam te słodkie:)