Obiady

Łagodny kurczak kokosowo-imbirowy

1 Min. czytania
W sobotę lubię poszukać nowych smaków, pobawić się nieco w kuchni-szczególnie jeżeli pogoda nie zachęca do spacerów i wszelakich aktywności. Tak więc wymyśliłam sobie obiad o nieco egzotycznym smaku. Kurczak w sosie kokosowo-imbirowym. To danie jest bardzo aromatyczne i pełne różnych smaków. Nie oszczędzałam na przyprawach, łączyłam różne rodzaje i z ciekawością czekałam na końcowy efekt.  Jako, że nie jestem wielką fanką bardzo pikantnych potraw, zrobiłam wersję łagodną, owszem jest tu chilli,ale całość wspaniale złagodziło mleko kokosowe i wiórki z kokosa. Do tego imbir, było ciasto imbirowe, to nic dziwnego, że dodałam go do dania głównego. Mamy więc tutaj kurczaka,pomidory, paprykę, kokos w trzech formach-jako mleczko, wiórki i olej. Mamy masę przypraw, a jako podkreślenie orientalnego charakteru ryż basmati. Po prostu pysznie, zróbcie koniecznie.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka ( około 70 dg)
Duża cebula
2 małe papryki
3 średnie pomidory
2 duże ząbki czosnku
5 cm imbiru
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
Po niecałej łyżeczce:
cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, nasion kolendry,kurkumy,słodkiej paprki
Duża szczypta chilli
Łyżka pasty tamaryndowej
Sól
Świeżo mielony pieprz
Olej kokosowy

Do podania-ryż basmati, kolendra

Zaczynam od wymieszania wszystkich przypraw razem w małej miseczce.
Rozgrzewam olej kokosowy. Siekam cebulę w średnią kostkę, drobno siekam też czosnek i podsmażam na oleju. Kurczaka myję, suszę, kroję w kostkę i dodaję do zezłoconej cebulki, posypuję przyprawami, podsmażam całość około 10 minut.
Kiedy mięso się podsmaża kroję paprykę w paski, a pomidory w kostkę, dodaję do mięsa, które powinno być lekko złociste. Dosypuję wiórki kokosowe, dolewam też mleko kokosowe, dodaję pieprz i nieco soli. Duszę całość 15-20 minut.
Po tym czasie przekładam danie na talerze, podaję z ryżem.

Duży wybór superfood’s znajdziecie w sklepie Sklep Agnex

Superfood w Twojej kuchni

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.