Obiady

Łagodny kurczak kokosowo-imbirowy

1 Min. czytania
W sobotę lubię poszukać nowych smaków, pobawić się nieco w kuchni-szczególnie jeżeli pogoda nie zachęca do spacerów i wszelakich aktywności. Tak więc wymyśliłam sobie obiad o nieco egzotycznym smaku. Kurczak w sosie kokosowo-imbirowym. To danie jest bardzo aromatyczne i pełne różnych smaków. Nie oszczędzałam na przyprawach, łączyłam różne rodzaje i z ciekawością czekałam na końcowy efekt.  Jako, że nie jestem wielką fanką bardzo pikantnych potraw, zrobiłam wersję łagodną, owszem jest tu chilli,ale całość wspaniale złagodziło mleko kokosowe i wiórki z kokosa. Do tego imbir, było ciasto imbirowe, to nic dziwnego, że dodałam go do dania głównego. Mamy więc tutaj kurczaka,pomidory, paprykę, kokos w trzech formach-jako mleczko, wiórki i olej. Mamy masę przypraw, a jako podkreślenie orientalnego charakteru ryż basmati. Po prostu pysznie, zróbcie koniecznie.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka ( około 70 dg)
Duża cebula
2 małe papryki
3 średnie pomidory
2 duże ząbki czosnku
5 cm imbiru
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
Po niecałej łyżeczce:
cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, nasion kolendry,kurkumy,słodkiej paprki
Duża szczypta chilli
Łyżka pasty tamaryndowej
Sól
Świeżo mielony pieprz
Olej kokosowy

Do podania-ryż basmati, kolendra

Zaczynam od wymieszania wszystkich przypraw razem w małej miseczce.
Rozgrzewam olej kokosowy. Siekam cebulę w średnią kostkę, drobno siekam też czosnek i podsmażam na oleju. Kurczaka myję, suszę, kroję w kostkę i dodaję do zezłoconej cebulki, posypuję przyprawami, podsmażam całość około 10 minut.
Kiedy mięso się podsmaża kroję paprykę w paski, a pomidory w kostkę, dodaję do mięsa, które powinno być lekko złociste. Dosypuję wiórki kokosowe, dolewam też mleko kokosowe, dodaję pieprz i nieco soli. Duszę całość 15-20 minut.
Po tym czasie przekładam danie na talerze, podaję z ryżem.

Duży wybór superfood’s znajdziecie w sklepie Sklep Agnex

Superfood w Twojej kuchni

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.