Ciasta

Toruński przekładaniec z Kopernika

2 Min. czytania
Jeżeli miałabym wymienić listę trzech miast, które najbardziej kocham w Polsce, na pewno na pierwszym miejscu byłby mój rodzinny Gdańsk, a zaraz po nim Toruń. Miasto, które odwiedzam bardzo często i bardzo chętnie. Miasto w którym mam swoje ulubione lokale, kawiarenki i sklepik z piernikami. Kiedy nie mogę być w tym mieście-a bardzo bym chciała, po prostu sięgam po coś piernikowego i już spaceruję po rynku w słoneczny dzień. Tym razem zaciekawił mnie Toruński przekładaniec, czyli piernikowy batonik dekorowany czekoladą, z marmoladą owocową. Nie mogłam mu się oprzeć.

Batonik jest dość spory, śmiało można się nim podzielić, albo potraktować jako suty podwieczorek czy drugie śniadanie. Najpierw atakuje nas zapach, mocno korzenny, bardzo piernikowy, dużo sobie po nim można obiecać. Czekolada, no cóż, w takich produktach nie ma co liczyć na polewę z najwyższej jakości. Jeżeli nastawiamy się na delektowanie się czekoladą to możemy się nieco rozczarować. Polewa jest słodka, delikatnie kakaowa, na szczęście nieprzesłodzona, ani nie nazbyt tłusta. Dól polany jest porządnie i całkowicie, góra zaś dekoracyjnie cienką warstwą.

Następnie przechodzimy do sedna sprawy, piernika. Jest pyszny, bardzo korzenny, konkretny w smaku, zbity, ale i nie suchy. To zasługa nadzienia. To nadzienia mam najwięcej zastrzeżeń. Można było nadziać piernikowego batonika marmoladą wysokich lotów, zdecydowano się na opcję ekonomiczną. Czyli słodki ulepek o smaku owoców. Na szczęście sam piernik jak to piernik, jest nieco wytrawny w smaku,więc łagodzi słodycz nadzienia, ale i tak wolałabym tutaj prawdziwą marmoladę o różanym smaku. Ale nie jest najgorzej, za sprawą piernika i jego bardzo wyraźnego smaku. Na szczęście nikt go nie przesłodził, i nie zakłócił wyjątkowego smaku toruńskiego piernika.
Firma chwali się, że pierniki przygotowane są według receptury znanej od wieków. Patrząc na skład mam jednak nieco wątpliwości, czy parę wieków wstecz pierniki robiono akurat według tej receptury, aczkolwiek nie jest źle. Nie mamy tutaj utwardzonych tłuszczy roślinnych, nie ma syropów g-f, które zwiększają obwód w pasie i szkodzą zdrowiu. Oczywiście wiemy, że bierzemy do ręki słodkość, którą nie robi się z komosy ryżowej i orkiszu. Nie narzekam więc zbytnio, jedynie proszę o ulepszenie składu marmoladki i nadanie jej konkretnego owocowego smaku.

Skład:marmolada 31 % (przecier jabłkowy zagęszczony, cukier, substancja żelująca: pektyna amidowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat soku z aronii, substancja konserwująca: sorbinian potasu), mąka pszenna, cukier , mąka żytnia, czekolada 10 % (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), skrobia ziemniaczana, substancja spulchniająca: wodorowęglan amonu, przyprawy, barwnik: karmel amoniakalny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Ta piernikowa przyjemność doda nam dobrze ponad 200 kcl, a zabierze 2,5 zł z portfela. Czy kupię go ponownie? Na pewno nie będę przed nim uciekać, ale nie rzucę się w pędzie po kolejny. W końcu tyle pierników czeka na spróbowanie…

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.