
Filety z dorsza delikatnie płuczę, suszę. Nacieram skórką z cytryny,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem i solą. Odstawiam na kwadrans.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i zioła, dokładnie mieszam. Teraz stopniowo dodaję mąkę, dosmaczam pieprzem, gdy ciasto jest już gładkie delikatnie łączę je z pianą z białek. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Rybne filety dokładnie obtaczam w cieście, i przekładam na rozgrzany olej. Smażę rybne kotlety około 4 minut z każdej strony na rumiano. Podaję je z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z buraczków.
😉
Wygląda przepysznie 🙂
Rybkę lubię ale nie za często
Oj zjadłabym taką rybkę 🙂
Doskonały i niebanalny przepis. Chętnie wypróbuję 🙂
w Pucku nie byłam, ale czytając Twój opis też mnie się zachciało takiej rybki;)
dziękuję:)
🙂
🙂
🙂
🙂
Zawsze szukam ciekawych sposobów na rybę 🙂
🙂
Fajny pomysł na te ciasto, muszę spróbować:)