Obiady

Dorsz w koperkowym cieście razowym

2 Min. czytania
Parę lat temu upalną niedzielę spędziłam w Pucku. Chociaż do tego miasta mam dość blisko, to jazda tam latem jest katorgą. Wszyscy spieszą na Hel, czyli droga do Pucka,nawet drogami znanymi mieszkańcom, zamiast 75 minut, trwa 3 godziny. Po takiej podróży, i wylegiwaniu się na słońcu zaczęliśmy szukać miłego kąta, gdzie zjedlibyśmy pyszną rybkę. Wszędzie było okropnie wręcz tłoczno, i jakoś tak nijako. Wtedy też,gdzieś całkiem w ukryciu zobaczyliśmy rodzinną smażalnię. Miała swój urok, polegał on na tym, że wystrój był wyjątkowo wręcz domowy, taki jakby żywcem wyjęty z salonu z babci, w latach 70. Smażalnię prowadziło starsze małżeństwo, gotowała urocza pani Marysia, a klientami zajmował się pan Gienek. Kelner z zasadami, nie można było samemu przysunąć sobie talerzyka, ani samemu dołożyć cytryny do herbatki, wszystko musiał dopieścić pan Gienek. Zapach ryby był tak kuszący,że zostaliśmy w tym uroczym miejscu, gdzie były ledwie 4 stoliki. Zamówiłam wtedy pyszną rybę w fantastycznym cieście koperkowym. Bardzo puchatym, bardzo koperkowym. Ciasto otulało bardzo delikatną rybę, świeżutką, soczystą, ten filet rozpływał się w ustach. Niedawno przeglądałam zdjęcia, trafiłam na zdjęcie z puckiej plaży, przypomniałam sobie smak tej ryby i musiałam ją zrobić. Dziś więc przenosimy się do pewnej sierpniowej niedzieli, jest słonecznie, upalnie, tłoczno, i przepysznie. Moje ciasto zrobiłam na mące żytniej razowej, dodałam też nieco pietruszki. Rewelacja.

Składniki:
4 filety z dorsza
Starta skórka z jednej cytryny
Łyżeczka białego pieprzu
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego koperku
Szczypta soli

2 duże jajka
1/2 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki mleka
Szczypta pieprzu
2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
Łyżka posiekanej natki pietruszki

Olej rzepakowy do smażenia
Do podania ziemniaki gotowane na parze, surówka z buraczków

Filety z dorsza delikatnie płuczę, suszę. Nacieram skórką z cytryny,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem i solą. Odstawiam na kwadrans.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i zioła, dokładnie mieszam. Teraz stopniowo dodaję mąkę, dosmaczam pieprzem, gdy ciasto jest już gładkie delikatnie łączę je z pianą z białek. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Rybne filety dokładnie obtaczam w cieście, i przekładam na rozgrzany olej. Smażę rybne kotlety około 4 minut z każdej strony na rumiano. Podaję je z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z buraczków.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.