
Filety z dorsza delikatnie płuczę, suszę. Nacieram skórką z cytryny,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem i solą. Odstawiam na kwadrans.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i zioła, dokładnie mieszam. Teraz stopniowo dodaję mąkę, dosmaczam pieprzem, gdy ciasto jest już gładkie delikatnie łączę je z pianą z białek. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Rybne filety dokładnie obtaczam w cieście, i przekładam na rozgrzany olej. Smażę rybne kotlety około 4 minut z każdej strony na rumiano. Podaję je z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z buraczków.
Dorsze niezgorsze. Nawet na pewno – pyszne!
😉
smaczny pomysł na rybkę 🙂
dziękuję:)
Bardzo fajnie zrobiłaś rybkę, podoba mi się ten pomysł 🙂
Och, jak tak piszesz o tym Pucku to myślami wybieglam już do słonecznych wakacji. Aż mi się milej na sercu zrobiło. Kocham takie restauracyjki rodzinne, prowadzone w domowej atmosferze przez ludzi z sercem podchodzących do swojej pracy i klienta. A Twój dorsz wygląda bardzo zachęcająco. Koperek bardzo lubię i ciekawa jestem tego smaku. Pozdrowieńka! 🙂
😉
Też nie mogę doczekać się lata i rybki zjadanej prawie na plaży;)
Puck zawsze jest prawdziwą zmorą w drodze na wyczekiwaną plażę 😉 Tak, tak, jestem jedną z tych okropnych, pchających się czasem na Hel, a czasem do Ustki, turystką 😉
Taka rybka to coś wspaniałego 🙂 Nad morzem smakuje najlepiej 🙂
W takim cieście jeszcze nie jadłam! 🙂
Super wygląda, ale ja niestety ryb nie lubię. 🙂
ja znad morza,to bardzo lubię,byle bez ości:)
polecam;)
Na szczęście planują coś tam w drogach zmienić, oby,bo latem jest tam drogowy koszmar;) Ale dla ryb warto się poświęcić;)
Jak oscypek smakuje najlepiej w górach, to rybka nad morzem (albo w domu, kiedy odtwarza się smaki lata:)
Rybki uwielbiam 🙂 W takim cieście na pewno smakują wspaniale. Nie robiłam jeszcze, ale na pewno spróbuję!
Ja ewentualnie zjem rybkę po grecku, też taką bez ości i pod warunkiem, że robi mój tata. 🙂 jedynie w takiej postaci zjem rybę. 🙂
Kocham ryby a zawsze mam mało przepisów na ich przygotowanie! SUpi!
http://www.simplethingsbyjok.com/
Obiadek marzenie. Przepis wypróbuję 🙂
Mniam:D,chętnie bym zjadła:D
😉
polecam;)
😉
bardzo polecam;)
😉
Po grecku jest super;) Ja się boję ości i jem tylko filety, i tak grzebię w rybie szukając ości;)
Dzięki za przypomnienie, dawno nie jadłam dorsza, smaczna propozycja 🙂
Smaczna rybka 🙂
🙂
🙂
Oj, za rybką to ja w ogień. Twoja wygląda przepysznie
Ależ znakomity przepis! Zapisuje 😉
🙂
😉
Podoba mi sie zastapienie mąki pszennej – żytnią razową 🙂 Ryby wręcz uwielbiam, szkoda tylko, że są drogie 🙁
niestety, mam wrażenie,że u mnie nawet droższe:(
Pyszne danie:)
Dzisiaj akurat jadłyśmy łososia na obiad ale dorsza w takim ciekawym wydaniu też by się zjadło 🙂
🙂
🙂
Świetna ta rybka 🙂
Pyszna rybka
Pyszna rybka
Na fajną smażalnię trafiłaś 😉 a Twój przepis bardzo fajny, ja ryby uwielbiam i mogłabym jeść je codziennie 🙂
Lubię ryby więc z chęcią zjadłabym takie danie 🙂
Ciekawy przepis ;D Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam ! Pozdrawiam.
😉
😉
😉
😉